Stor investering i skogsbaserad textilfiber

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
352 miljoner kronor investeras i en demonstrationsanläggning för cellulosabaserad textilfiber vid Stora Ensos pappersbruk i Bromölla.
Bakom anläggningen står Tree to textile som ägs av HM, Ikea, LSCS Invest och Stora Enso. Investeringen är uppdelad på ägarföretagen som bidrar med 275 miljoner kronor och på Energimyndigheten som investerar 77 miljoner. Produktionen är tänkt att komma igång i vår med en kapacitet på cirka 1500 ton fiber per år, 
Demonstrationsanläggningen ses som ett viktig steg mot en kommersiell och storskalig tillverkning av den nya textilfibern, enligt ett pressmeddelande från Tree to textilie. 
 
Tillverkningsprocessen beskrivs ha låg miljöpåverkan och hålla en låg kostnadsnivå. Förbrukning av såväl energi som vatten och kemikalier uppges också vara låg.
Dissolvingmassa av skogsråvara för textilier tillverkas vid ett par bruk i Sverige idag. Skillnaden här är att man skulle tillverka själva fibern. Slutprodukten beskrivs av DN som ett mellanting av viskos och bomullsfiber som kan användas i lakan, klänningar, skjortor, gardiner med mera.

 

Annons
Annons

 

Publicerad:
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons
 • Virkesrik vinteravverkning i Skogspodden

  Nu är avsnitt 76 av Skogspodden ute. Där pratar man om en vinteravverkning som överraskade.
 • Historiskt resultat för Vida

  Kategorier: Vidas resultat 2020
  God efterfrågan på sågade trävaror gjorde 2020 till ett rekordår för Vidakoncernen.
 • Annons