”Stoppad inventering riskerar exporten”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Björn Svensson, SKOGENbild.
Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.

Den nya regeringen tycks på många sätt hantera skogsfrågorna seriöst. Men det finns ett kraftigt snedsteg.

Annons
Annons

Bakgrunden är vårt lands exportberoende av våra skogsindustriprodukter. Denna export bygger på att svenskt skogsbruk har ett oklanderligt rykte. Det riskeras nu. 

För vad ska internationella kunder tro när Sverige för att spara 30 miljoner kronor försöker gömma undan kunskap om våra sista mest värdefulla skogsbiotoper?

I den sakpolitiska överenskommelsen som gjorts mellan partierna kan man nämligen läsa att man inte avser att återuppta den utökade nyckelbiotopsinventeringen. Partierna tycks ha fallit för skogsägarrörelsens skräckpropaganda.

Den internationella trovärdigheten riskeras för en näring som omsätter 300 miljarder, skriver Sten Nilsson.

Läs artikeln på SvD-debatt

Publicerad:
 • Emil blev mästare i skotarkörning

  Emil Sundberg 17 år från Vårgårda vann skol-SM i skotarkörning.
 • Annons
 • Skogforsk blir kvar i Sävar

  Kategorier: Skogforsk, Norrbotniabanan
  Norrbotniabanans sträckning drabbar inte Skogsforsk försöksstation i Sävar. Det står klart efter Trafikverkets beslut.
 • ”Var fjärde avverkning kan stoppas”

  Var fjärde avverkning i nordvästra Sverige riskerat att stoppas med Skogsstyrelsens nya metod för att inventera nyckelbiotoper, enligt LRF.
 • Annons
 • Skogsbruk i Laos

  Här byggs välfärd med hållbart skogsbruk

  BELÖNAD. I Laos får degraderad skogsmark nytt liv. Guldkvistbelönade jägmästaren Martin Forsén är vd för det svenska bolaget bakom idén, Burapha Agro-Forestry.
 • ”Skogsstyrelsens beslut nedgraderar nyckelbiotoperna”

  DEBATT. Det fanns en gång en tid då bevarandet av nyckelbiotoper, våra allra mest skyddsvärda skogar, var något att vara stolt över i det svenska skogsbruket  Idag har nyckelbiotoperna istället blivit ett skällsord och ett politiskt slagträ. Men det finns en oprövad väg framåt, skriver flera företrädare för naturvårdsorganisationer.
 • Annons