”Stoppad inventering riskerar exporten”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Björn Svensson, SKOGENbild.
Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.

Den nya regeringen tycks på många sätt hantera skogsfrågorna seriöst. Men det finns ett kraftigt snedsteg.

Annons
Annons

Bakgrunden är vårt lands exportberoende av våra skogsindustriprodukter. Denna export bygger på att svenskt skogsbruk har ett oklanderligt rykte. Det riskeras nu. 

För vad ska internationella kunder tro när Sverige för att spara 30 miljoner kronor försöker gömma undan kunskap om våra sista mest värdefulla skogsbiotoper?

I den sakpolitiska överenskommelsen som gjorts mellan partierna kan man nämligen läsa att man inte avser att återuppta den utökade nyckelbiotopsinventeringen. Partierna tycks ha fallit för skogsägarrörelsens skräckpropaganda.

Den internationella trovärdigheten riskeras för en näring som omsätter 300 miljarder, skriver Sten Nilsson.

Läs artikeln på SvD-debatt

Opinion
Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons