Stoppad avverkning på grund av artskydd ger rätt till ersättning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild.
En skogsägare som har fått nej till avverkning på grund av artskyddsförordningen har rätt till intrångsersättning, enligt en dom  i mark- och miljödomstolen.

Markägaren som ville avverka 17  hektar i Roslagen 2017  nekades med hänvisning till artskyddsförordningen. Orsaken var att där fanns en spelplats för tjäder, uppgav Skogsstyrelsen.

Annons
Annons

Skogsägaren vände sig då till mark- och miljödomstolen med en överklagan som dock avslogs. Markägaren gick då vidare och stämde staten på 3,6 miljoner kronor i intrångsersättning.

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt dömer nu till skogsägarens fördel. Skogsstyrelsen har avsevärd försvårat pågående markanvändning och markägaren har rätt till en ersättning på 3 392 000 kronor samt rättegångskostnader, enligt domslutet.

– Domen går emot den linje som staten drivit att inte betala ut ersättning för något som är förbjudet. Det återstår att se om den här domen står sig eller överklagas, men självklart behöver vi nu tillsammans med berörda myndigheter närmare analysera vad den betyder och vilka konsekvenser den kan få, säger Jenny Stendahl, chef för Skogsstyrelsens distrikt Uppsala-Västmanland, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen har ännu inte beslutat om domen ska överklagas.

 

 

Publicerad:
 • Biogasanläggning

  Gas från grot i malpåse

  BIOENERGI. Storsatsningen i Göteborg på drivmedel från grot stannade av. Tekniken finns, men inte marknaden.
 • Annons
 • ”Andelen skyddad skog överdrivs”

  Naturvårdsverket anser att nio procent av Sveriges skogar är skyddade genom avsättning. Enligt Skogsindustrierna är siffran nästan tre gånger så hög.
 • Vintriga skogsprojekt i podden

  Kategorier: Skogspodden
  I avsnitt 61 av Skogspodden pratas om  vinterns skötselprojekt i skogen. Dessutom bjuds på några personliga tabbar.
 • Annons
 • Virkesstudion #22 – Marknadsrapporter

  Kategorier: Virkesstudion #22
  Virkesstudion tar upp den senaste tidens marknadsrapporter. De ställer frågan: Är skogsägare obotliga optimister?
 • Nu finns nya data om skogen

  Kartor med uppdaterad information om exempelvis trädhöjd och virkesförråd finns nu tillgängliga för berörda skogsägare. Datan kommer från den pågående laserskanningen och omfattar hittills en femtedel av Sveriges skogar.
 • Annons