Stoppa likriktningen!

27 september 2017 Harva, plantera gran. Harva, plantera gran. Kommun­fullmäktigekontoristtrist, som någon uttryckte saken.

Visst, en granplantering kan vara härlig. Kanske måste man om några år nästan klämma sig fram mellan svällande stammar.
Men andra gånger blir det harvning och gran bara för att det blev så förra gången. Eller för att alla gör så. För att älgen pressar på. Eller virkesköparen. För att det står så på lärobokens första sida.

Tidningen SKOGENDu läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»Det finns en slentrian, inte sällan ett grupptryck, att sköta skogen på ett visst sätt. Så att virkesflödet blir rationellt. Så att plantbehovet blir förutsägbart. Så att man inte tar några risker. Så att man kan använda gamla kunskaper. Så att man får ”rätt” kalkylränta när man ­räknar på skogsskötseln.

Så tänkte vi i Föreningen Skogens styrelse när det åter var dags att fundera igenom vad som driver oss i föreningen. Vi är ju skogsbrukare som i 135 år har samlats för att ­jobba för god skogsvård. Och så ska det förstås förbli. Men vad betyder god skogsvård i dag?

För 135 år sedan betydde det att sluta lämna kal­markerna vind för våg. I dag växer virkesförrådet. Vi harvar och planterar gran som aldrig förr. Somliga skogsbrukare tänker själv och tänker annorlunda, ­kreativt. Som Rolf Wickström som visade upp sin skog i förra numret. Andra känner trycket att följa strömmen. Sköta skogen som alla andra. Göra samma antaganden om virkesmarknaden. Sätta samma mål för skogen. Rätta in sig i ledet.

I boken Skogstokig som föreningen gav ut för några år sedan finns 28 idéer om olika inriktning för skogsbruket: profitskog, klimatskog, upplevelseskog, tjäderskog, klimatskog, arternas skog, försäljningsskog …

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareSkogsskötsel handlar ju i grunden om vad vi använder skogen till. Skötselåtgärderna är inget självändamål.
God skogsvård handlar om att ta vara på alla möjlig­heter som skogen kan ge ägaren och samhället. Sett med de ögonen finns det många marker kvar som lämnas vind för våg. Inte bara marker som ger onödigt lite granvirke och klimatnytta utan även onödigt lite löv­virke, jaktupplevelser, artrikedom, onödigt lågt fastighetsvärde och så vidare.

I föreningen och här i tidningen SKOGEN möts vi för att stimulera varandra att ta vara på skogens alla möjligheter. För att stoppa likriktningen. Tänka stort och tänka fritt. Tänka kul.

Vi går också in i ett intressant valår. Nu måste politikerna berätta hur de vill hjälpa oss att låta tusen blommor blomma. Föreningen Skogen kommer att vara aktiv i den dialogen med både poli­tikerna och ­allmänheten.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin
Södra
SkogenJobb