Stoppa likriktningen!

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Harva, plantera gran. Harva, plantera gran. Kommun­fullmäktigekontoristtrist, som någon uttryckte saken.

Visst, en granplantering kan vara härlig. Kanske måste man om några år nästan klämma sig fram mellan svällande stammar.
Men andra gånger blir det harvning och gran bara för att det blev så förra gången. Eller för att alla gör så. För att älgen pressar på. Eller virkesköparen. För att det står så på lärobokens första sida.

Annons
Annons

Tidningen SKOGENDu läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN. Prova 3 nr för 149 kr. Tillgång till digitala utgåvor ingår»Det finns en slentrian, inte sällan ett grupptryck, att sköta skogen på ett visst sätt. Så att virkesflödet blir rationellt. Så att plantbehovet blir förutsägbart. Så att man inte tar några risker. Så att man kan använda gamla kunskaper. Så att man får ”rätt” kalkylränta när man ­räknar på skogsskötseln.

Så tänkte vi i Föreningen Skogens styrelse när det åter var dags att fundera igenom vad som driver oss i föreningen. Vi är ju skogsbrukare som i 135 år har samlats för att ­jobba för god skogsvård. Och så ska det förstås förbli. Men vad betyder god skogsvård i dag?

För 135 år sedan betydde det att sluta lämna kal­markerna vind för våg. I dag växer virkesförrådet. Vi harvar och planterar gran som aldrig förr. Somliga skogsbrukare tänker själv och tänker annorlunda, ­kreativt. Som Rolf Wickström som visade upp sin skog i förra numret. Andra känner trycket att följa strömmen. Sköta skogen som alla andra. Göra samma antaganden om virkesmarknaden. Sätta samma mål för skogen. Rätta in sig i ledet.

I boken Skogstokig som föreningen gav ut för några år sedan finns 28 idéer om olika inriktning för skogsbruket: profitskog, klimatskog, upplevelseskog, tjäderskog, klimatskog, arternas skog, försäljningsskog …

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareSkogsskötsel handlar ju i grunden om vad vi använder skogen till. Skötselåtgärderna är inget självändamål.
God skogsvård handlar om att ta vara på alla möjlig­heter som skogen kan ge ägaren och samhället. Sett med de ögonen finns det många marker kvar som lämnas vind för våg. Inte bara marker som ger onödigt lite granvirke och klimatnytta utan även onödigt lite löv­virke, jaktupplevelser, artrikedom, onödigt lågt fastighetsvärde och så vidare.

I föreningen och här i tidningen SKOGEN möts vi för att stimulera varandra att ta vara på skogens alla möjligheter. För att stoppa likriktningen. Tänka stort och tänka fritt. Tänka kul.

Vi går också in i ett intressant valår. Nu måste politikerna berätta hur de vill hjälpa oss att låta tusen blommor blomma. Föreningen Skogen kommer att vara aktiv i den dialogen med både poli­tikerna och ­allmänheten.

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Gödsel sprids i skogen

  Nu kartläggs ­gödsling och klimat

  Skogsgödsling ökar tillväxten, bindningen av kol och klimatnyttan. Verkar det som. Åtminstone i vissa skogstyper. Om fyra år vet vi mer om hela ­bilden, hoppas en grupp SLU-forskare.
 • Annons
 • Dimmig skogssiluett

  ”Den boreala ­skogen är jordens lunga”

  Med intensifierad skogsvård kan tillväxten i den ­boreala ­skogen fördubblas under en tioårsperiod. Det visar ett ­forsk­ningsprogram i Norrbotten som pågått i 15 år. Till­växten binder kol och främjar ­klimatarbetet -vilket skulle kunna ge skogs­ägarna ­in­täkter i form av utsläppsrätter.
 • ”Kalavverkning måste fasas ut”

  DEBATT. Alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och kalavverkning fasas ut. Det är kris i skogen,  skriver 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare i ett upprop till politiker och myndigheter.
 • Annons
 • ”Skogsnäringen är inget särintresse”

  Kategorier: debatt, John Widegren, SvD
  Jag kan konstatera att Sten B Nilsson och Moderaterna har olika syn på vad ett särintresse är. Och att Moderaterna skulle ta bort pengarna för nya reservat är helt enkelt inte sant, skriver John Widegren (M) i en slutreplik i SvD.
 • Trädhotell får pris för ekoturism

  Treehotel i Harads utanför Boden har vunnit pris för att de "bäst levandegör svensk ekoturism".
 • Annons