Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare.
Det ser lite bättre ut på några av de övriga dussinet gymnasiemässor runt om i landet. Men det svarta hålet i Stockholm visar hur vi i skogsbruket har naglat fast oss vid vår bild av oss själva. Som Narcissus i myterna tittar vi förälskade ner på vår dallrande spegelbild i rutig skjorta och keps, tills vi smälter in i bakgrunden och blir en liten blomma.
Och medan vi tittar ner i dammen strosar tiotusentals ungdomar förbi bakom vår rygg. Tjejer och killar, invandrarbarn och svennar, intellektuella, alternativa, plugghästar, praktiker – alltså helt vanliga ungdomar som vill hitta ett jobb där de bidrar till miljön, får se lite av världen, tjänar en slant och möter trevliga människor.
Att bredda målgruppen för skogsutbildningarna är visserligen en tuff uppgift. Skolorna behöver hela sektorns stöd. Men det är hög tid. 62 behöriga sökte till de 80 platserna på den en gång så attraktiva jägmästarutbildningen (se sidan 10, SKOGEN 10/2015). Alla 80 hade behövts i branschen och vi vet ändå att något tiotal kommer att hoppa av efter hand. Vem ska i stället för dem se till att vi förblir en världsledande skogsnation?
Nu är det dags att berätta att skogsbruket inte bara är ett ställe där man kan sysselsätta flyktingar med svag utbildning. Jag blev för egen del jägmästare en gång i tiden och har ett drömjobb. Mina kurskamrater blev skogsförvaltare, rådgivare, världspendlare, genusforskare, miljökonsulter, revisorer, företagsledare, entreprenörer, aktivister och rektorer. Allt inom den fascinerande och viktiga skogssektorn.
Stoppa flykten från skogen! Somligt görs redan för att locka fler och ytterligare idéer finns i artikeln på sidan tio. Det är bara att fylla på: Samla skogssektorn på gymnasiemässorna! Gör det möjligt att utbilda sig till jägmästare genom en komplett utbildning i Uppsala! Visa stolthet över vad vi gör! Välkomna alla sorters människor!
Skogssektorn förtjänar fler fantastiska ungdomar.
SKOGEN 10/2015