Stoppa flykten från skogen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
På Stockholms gymnasiemässa i november samlas en ­femtedel av landets niondeklassare för att välja sin ­framtid. Där erbjuds utbildningar för alla som älskar att tala mandarin, segla, läsa Harry Potter, skapa samiskt hantverk, spela bas i ett rocksoulband, designa data­spel, ­jobba åt Ban Ki-moon, teckna serier och åka skateboard. Men i skrivande stund är ingen monter anmäld från ­skogen.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Annons
Annons

Det ser lite bättre ut på några av de övriga dussinet gymnasiemässor runt om i landet. Men det svarta hålet i Stockholm visar hur vi i skogsbruket har naglat fast oss vid vår bild av oss själva. Som Narcissus i myterna tittar vi förälskade ner på vår dallrande spegelbild i rutig skjorta och keps, tills vi smälter in i bakgrunden och blir en liten blomma.

Och medan vi tittar ner i dammen strosar tiotusentals ungdomar förbi bakom vår rygg. Tjejer och killar, invandrarbarn och svennar, intellektuella, alternativa, plugghästar, praktiker – alltså helt vanliga ungdomar som vill hitta ett jobb där de bidrar till miljön, får se lite av världen, tjänar en slant och möter trevliga människor.

Att bredda målgruppen för skogsutbildningarna är ­vis­serligen en tuff uppgift. Skolorna behöver hela sektorns stöd. Men det är hög tid. 62 behöriga sökte till de 80 platserna på den en gång så attraktiva jägmästar­utbildningen (se sidan 10, SKOGEN 10/2015). Alla 80 hade behövts i branschen och vi vet ändå att något tiotal kommer att hoppa av efter hand. Vem ska i stället för dem se till att vi förblir en världsledande skogsnation?
Nu är det dags att berätta att skogsbruket inte bara är ett ställe där man kan sysselsätta flyktingar med svag utbildning. Jag blev för egen del jägmästare en gång i tiden och har ett drömjobb. Mina kurskamrater blev skogsförvaltare, rådgivare, världspendlare, genus­forskare, miljökonsulter, revisorer, företagsledare,  entre­prenörer, aktivister och rektorer. Allt inom den fasci­nerande och viktiga skogssektorn.

Stoppa flykten från skogen! Somligt görs redan för att locka fler och ytterligare idéer finns i artikeln på sidan tio. Det är bara att fylla på: Samla skogssektorn på gymnasiemässorna! Gör det möjligt att utbilda sig till jägmästare genom en komplett utbildning i Uppsala! Visa stolthet över vad vi gör! Välkomna alla sorters människor!
Skogssektorn förtjänar fler fantastiska ungdomar.

SKOGEN 10/2015

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons