– Att stoppa avskogningen i tropikerna är en av de mest kostnadseffektiva klimatåtgärderna vi kan göra. Sverige måste bidra med 700 miljoner kronor per år för att hejda skövlingen, sade Lasse Gustavsson när rapporten ”Guld i gröna skogar” presenterades.
— Idag sker 96 procent av avskogningen i tropiska regioner. Omvandlingen av dessa skogsområden bidrar också med mest utsläpp av växthusgaser och därför är det denna skog som har den största potentialen om vi vill klara klimatmålen, framhöll Lasse Gustavsson, men poängterade att det vore förmätet av rika länder att kräva att utvecklingsländerna ska bevara sina skogar utan kompensation.
Avskogningen går snabbt i Indonesien, Brasilien, Bolivia och Kamerun, som alla hyser stor biologisk mångfald. I Indonesien huggs stora arealer ner och bereds för palmoljeplantager. Där kommer 80 procent av växthusgasutsläppen från skövlingen av tropisk skog. Att hejda avskogningen skulle inte bara minska utsläppen av växthusgaser utan även bevara biologisk mångfald och säkra uppehället för människor som lever i skogen.
— Som skogsland måste Sverige bidra till att lösa klimat-, miljö- och fattigdomsproblemen. De måste ingå i en överenskommelse om att minska avskogning i ett nytt klimatavtal. I jämförelse med våra nordiska grannar och andra europeiska länder är Sveriges avvaktande hållning uppseendeväckande, sade Lasse Gustavsson, som efterlyser att regeringen höjer en stark röst för världens skogar under det pågående klimatmötet i Bangkok.
— Tiden rinner iväg och minskar möjligheten att nå de goda klimateffekter som ett stopp av skogsförlusten skulle innebära. Komplexa sociala, ekonomiska och ekologiska samband ligger bakom. Globala samarbeten måste därför förberedas noggrant.
Text och foto: Lars Davner