Stockholmsfixerat politikerord

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Som på räls. Ett väl underhållet järnvägsnät är en förutsättning för svensk skogsnäring.
Som på räls. Ett väl underhållet järnvägsnät är en förutsättning för svensk skogsnäring.
Har Stockholmsfixerade moderata politiker en förmåga att prestera verbala grodor? Ja, frågan känns berättigad när man hör Kristoffer Tamson, moderat trafiklandstingsråd i huvudstaden, redovisar synen på järnvägarna utanför Norrtull.

- Vi måste se till att de pengar som ska gå till svensk järnväg går där människor Kristoffer Tamsons Trafiklandstingsråd i Stockholmbor och där människor reser, och inte till träd i Norrland. Det sa Tamson i början av juni. Bakgrunden är att Stockholmsmoderaterna anser att för lite pengar av statens satsning på järnvägen hamnar i just Stockholm – den region som har bäst utbyggd infrastruktur idag.

Tamsons uttalande är häpnadsväckande. Han har noterat att det fraktas träd i Norrland. Men han inser inte frakternas värde. Svensk skogsindustri är en global ekonomijätte vars värde överträffas endast av USA och Kanada. Den svenska skogsnäringen står dessutom för vart femte industrijobb i Norrland.

Att järnvägsnätet stärks i Norrland är därför ett oavvisligt måste för den svenska skogsindustrins fortsatta position på världsmarknaden. Kristoffer Tamsons uttalande blottlägger skämmiga brister i nationalekonomi och om skogsnäringens betydelse för Sveriges välfärd. Kunskapsluckor i den storleksordningen får inte finnas hos politiker – inte ens i Stockholm.

Annons
Annons

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons