Stockholm säljer ut skogen

4 april 2008 Medan de styrande i Stockholms stadshus säljer ut kommunens skogar kopplar de andra nordiska huvudstäderna ett hårdare grepp om stadsbornas natur.
Den borgerliga alliansen i huvudstaden har fattat principbeslut om att sälja sin mark utanför kommunen. Det rör sig bland annat om 17 000 hektar skog, all skog som staden äger.

Stockholm säljer ut skogen

— Då är det jätteviktigt att upprätta skötselavtal med de markägare som köper, så att inte besökare och markägare krockar. Hittills har staden lämnat mycket gammal skog men många nya markägare kommer ju vilja avverka rejält för att betala av på lån för köpet. Det säger Liselott Eriksson, jägmästare och konsult, som arbetat mycket med tätortsnära skogar och naturturism.
Och så tillägger hon:
— Det finns flera kontrakt undertecknade men staden har inte skrivit ett enda sådant avtal. Det blir betydligt svårare att komma överens i efterhand.

Liselott Eriksson har studerat hur andra nordiska huvudstäder hanterar sin skog. Helsingfors har 12 000 hektar mark som går i stråk in i staden, precis som Stockholm.
— Där är målet tvärt om att utveckla skogen för hälsa, rekreation och naturvård. Medan Stockholms skogar årligen betalar in miljonbelopp till staden får skogen i Helsingfors pengar för att utveckla värdena.
Oslo har 16 000 hektar, och liksom Stockholm ligger mycket i kranskommunerna. Men Park- och Idrottsetaten går i motsatt riktning mot Stockholms kommun. Skogen får kosta, friluftsliv och bevarande är de bärande målen för förvaltningen. En ny lagstiftning som är på väg att införas kommer till och med slå vakt hårdare om oslobornas skog. Skogen ska bevaras för framtida generationer och etaten slår fast att den är ”en enastående tillgång” för upplevelser och undervisning.
Runt Köpenhamn finns 35 000 hektar som ägs av statliga Skov- og Naturstyrelsen. Där är uppgiften att skapa mer skog, säger Liselott Eriksson.
— Det främsta målet är att öka värdet för rekreationen, att leverera så många naturupplevelser som möjligt. De har ingen tanke på att sälja stort.

I Stockholm säger fastighetsnämnden ordförande Ulla Hamilton (m) att all mark inte måste säljas ut. Man ska ta ställning till varje objekts värde utifrån ett friluftsperspektiv. Men annars ska staden inte äga mark, anser hon. Syftet med utförsäljningen är främst att marken bör bli tillgänglig för bebyggelse.
Samtidigt protesterar närboende, politisk opposition och miljöorganisationer mot försäljningen. Även på Naturvårdsverket är man oroad. Verket har vänt sig till varje kommun och berättat att de kan få hälften av kostnaden från staten om de skyddar värdefull friluftsmark som reservat. Intresset har hittills varit blandat.
Priset för skogsmark i Stockholmsområdet är runt 50 000 kronor/hektar.

Text: Bengt Ek bengt@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb