Stegmatare på sexhjuling passar i grövre gallringar

17 september 2014 Dalsländska maskinföretaget BJM Maskin AB har kombinerat stegmataren BJM 350 Smartcut med en helt ny sexhjulsdriven bärare. Vinterns tester har givit ett bra resultat.

Stegmatare på sexhjuling passar i grövre gallringar

JM Maskin AB är mest känd för sin traktormonterade processor SkogsOlle som lanserades på 1980-talet. Senare följde man upp med SkogsOlle 40V, avsedd att monteras på en skogsvagn.  

–Nu går vi vidare med en maskin som passar det småskaliga skogsbruket, säger Ulf Jacobsson vid BJM Maskin AB. Sexhjulingens kompakta mått, bredd 90 cm och längd 570 cm, gör att den kräver minimala stickvägar. 

Ulf tillägger att den bara väger 4500 kg och att datorövervakad hjuldrift minimerar risken för markskador. Drivkraften fördelas jämnt så att maskinen inte slirar.

 

Skördaraggregatet BJM 350, som har några år på nacken, bygger på stegmatarprincipen. En okomplicerad uppbyggnad i kombination med  datafunktioner har gjort att den kan mäta sig med de aggregat som finns på mindre skördare. 

–Aggregatet har sålt bra och har monterats på olika typer av kranutrustade basmaskiner, säger Ulf Jakobsson.

 

Under huven finns en Perkins miljödiesel på 90 kW. För hydrauliken svarar Sunfab konstanttryckssystem. Smartcut 6-WD har övervakad bränsleförsörjning. Det innebär att bränsleförbrukningen optimeras för varje arbetsmoment  genom sensorer i kraft- och varvtalsregulator. 

–När man använder stegmataren BJM 350 så jobbar den efter trädets diameter. Maskinen känner av hur mycket kraft den behöver lägga på för att dra igenom trädstammen. När stammen smalnar reduceras bränsleförbrukningen successivt. Resultatet blir lägre bränsleförbrukning, förklarar han.

 

Aggregatet klarar stammar upp till 40 cm. Det innebär att även grövre stammar från en gallring kan processas. En hyttmonterad produktionsdator ger information om bland annat stammens volym (m3fub), antal stockar som processats under arbetspasset samt genomsnittlig längd och diameter.

 

Priset för ett komplett ekipage hamnar på 1,5 miljoner kronor. Maskinen kan även levereras med åttahjulsdrift. Men något pris för den har  Ulf Jacobsson inte i dagsläget.

 

Fakta BJM 350
Mått: längd 165 cm, bredd 55 cm, höjd 60 cm. Vikt: 280 kg. Stamdiameter: 2–40 cm. Slaglängd: 100 cm. Hydraultryck: 17,5 MPa. Oljeflöde: 60–100 l/min. Sågsvärd: 48–54 cm. Kvistningskraft: 4 500 Kp.

SKOGEN 8/2014

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb