Statliga miljoner till släckningsarbete

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto Bosse Backström, SKOGENbild.
Kommuner som drabbats av skogsbränder ska få statliga bidrag som ersättning för räddningstjänstens kostnader, lovar regeringen. Preliminärt handlar det om cirka 300 miljoner kronor.

Pengarna kommer att utbetalas till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som i sin tur ska ersätta de drabbade kommunerna. 

Annons
Annons

Kostnaderna för de svenska insatserna debiteras alltså berörda kommuner som får statsbidrag för större delen av utgifterna.

Men Sverige har också mottagit stor internationell hjälp för att bekämpa bränderna. Italien, Litauen, Frankrike, Portugal, Polen, Tyskland, Danmark, Österrike  och Norge har bidragit med vattenbombplan, helikoptrar, släckningsfordon och brandmän.

Flera av de hjälpande länderna kommer att debitera MSB för sina insatser. Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 kom en  faktura på 20,5  miljoner kronor för den internationella flyg- och helikopterhjälpen, skriver Expressen.

I skogsägarled har egna initiativ tagits för att stötta släckningsarbetet. Mellanskog har startat en insamling till Röda korset, som samordnar frivilliginsatserna, och lovar att dubbla den summa som samlats in. Insamlingen pågår till den första augusti.

Enligt en lägesrapport från SOS Alarm klockan 15.00 fanns cirka 42 bränder i terräng.

I morse beskrev de situationen så här: ”De stora bränderna omfattar cirka 20 000 hektar och de mindre bränderna cirka 5 000 hektar. De bränder som har särskilt allvarlig karaktär kommer inte att gå att släcka i närtid”.

 

 

.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Prislyft för skogsmark under pandemiåret

  Kategorier: skogspriser, virkesmarknad
  Priset på skogsmark ökade med i genomsnitt 4,1 procent under 2020 och nådde rekordnivåer, enligt fastighetsmäklaren Ludvig och Co. Störst var prisökningen i fjällnära områden.
 • Annons
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Annons
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Annons