Statliga miljoner till släckningsarbete

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto Bosse Backström, SKOGENbild.
Kommuner som drabbats av skogsbränder ska få statliga bidrag som ersättning för räddningstjänstens kostnader, lovar regeringen. Preliminärt handlar det om cirka 300 miljoner kronor.

Pengarna kommer att utbetalas till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som i sin tur ska ersätta de drabbade kommunerna. 

Annons
Annons

Kostnaderna för de svenska insatserna debiteras alltså berörda kommuner som får statsbidrag för större delen av utgifterna.

Men Sverige har också mottagit stor internationell hjälp för att bekämpa bränderna. Italien, Litauen, Frankrike, Portugal, Polen, Tyskland, Danmark, Österrike  och Norge har bidragit med vattenbombplan, helikoptrar, släckningsfordon och brandmän.

Flera av de hjälpande länderna kommer att debitera MSB för sina insatser. Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 kom en  faktura på 20,5  miljoner kronor för den internationella flyg- och helikopterhjälpen, skriver Expressen.

I skogsägarled har egna initiativ tagits för att stötta släckningsarbetet. Mellanskog har startat en insamling till Röda korset, som samordnar frivilliginsatserna, och lovar att dubbla den summa som samlats in. Insamlingen pågår till den första augusti.

Enligt en lägesrapport från SOS Alarm klockan 15.00 fanns cirka 42 bränder i terräng.

I morse beskrev de situationen så här: ”De stora bränderna omfattar cirka 20 000 hektar och de mindre bränderna cirka 5 000 hektar. De bränder som har särskilt allvarlig karaktär kommer inte att gå att släcka i närtid”.

 

 

.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons