Staten ger pengar till omarrondering

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Länsstyrelsen i Dalarna.
Regeringen vill skjuta till pengar till omarronderingen av splittrad skogs- och jordbruksmark i Dalarna.

I regeringens budgetproposition föreslås 10 miljoner kronor till omarrondering under 2021 samt 20 miljoner kronor årligen i ytterligare två år.

Annons
Annons

Dalarna är fortfarande drygt en halv miljon hektar skogs- och jordbruksmark starkt ägosplittrad. I februari i år äskade Länsstyrelsen i Dalarna därför pengar till fortsatt omarrondering.

Flera myndigheter och regionala aktörer har arbetat med en ny metod för att få fart på arbetet med att skapa mer sammanhållna ägor. Den bygger på dialog och delaktighet från markägarna.

”Att regeringen nu föreslår att skjuta till de nya pengarna är ett kvitto på att de tror på det nya arbetssättet och att de ser betydelsen av omarrondering för länets utveckling. Nu är det upp till oss att förvalta det förtroendet och tillsammans med markägarna skapa resultat”, säger Therese Holmquist, projektledare på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

De nya medlen kommer framförallt att användas till att ta kontakt med fler markägare och starta upp nya förarbeten inför en eventuell omarrondering. De kommer också att användas för att ta statens del av förrättningskostnaderna.

Målsättningen är en takt på 10 000–12 000 hektar per år vilket innebär att det tar cirka 50 år att omarrondera Dalarna. Enligt länsstyrelsen skulle omarronderingen ge fördelar som bland annat ökad årlig skogstillväxt, ökad sysselsättning, minskade myndighetskostnader samt ökad kolinlagring.

 

Publicerad:
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons