Startskott för satsning på minskade betesskador

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Tidningen SKOGEN
På fredag går startskottet för en satsning i Örebro och Sörmland som syftar till att minska skadorna av viltbete i skogen.

Varannan ungtall i Örebros och Södermanlands län har skador efter bete. De orsakas främst av älg men även av annat hjortvilt, visar Skogsstyrelsens senaste inventering. På fredag 14 september samlas en rad aktörer och experter på Ericsbergs slott i Katrineholm för att börja vända trenden.

Annons
Annons

På plats finns bland andra forskarna Märtha Wallgren från Skogforsk och Annika Felton från Sveriges lantbruksuniversitet och representanter från jägarförbund, markägarorganisationer och skogsbolag.

Under dagen diskuteras frågor som: Räcker fodret till för allt klövvilt? Hur mår älgarna i skogen? Kommer vi att ha kvar en jaktbar klövviltstam?

Som en följd av betesskadorna törs många markägare inte satsa på att plantera tall på sina tallmarker. Skadorna orsakar varje år stora ekonomiska förluster. När arealerna med tallungskog krymper blir dessutom de kvarvarande bestånden mer utsatta för betesskador.

– Detta är en ond spiral som vi vill motverka. Genom att samverka med markägare och jägare försöker vi lösa problemen på lokal nivå med hjälp av faktabaserade samtal och dialoger, säger projektledare Rickard Sandström på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

Publicerad:
 • Logset 8H GTE Hybrid

  Logset gör ny hybrid

  MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.
 • Annons
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons