Startskott för satsning på minskade betesskador

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Tidningen SKOGEN
På fredag går startskottet för en satsning i Örebro och Sörmland som syftar till att minska skadorna av viltbete i skogen.

Varannan ungtall i Örebros och Södermanlands län har skador efter bete. De orsakas främst av älg men även av annat hjortvilt, visar Skogsstyrelsens senaste inventering. På fredag 14 september samlas en rad aktörer och experter på Ericsbergs slott i Katrineholm för att börja vända trenden.

Annons
Annons

På plats finns bland andra forskarna Märtha Wallgren från Skogforsk och Annika Felton från Sveriges lantbruksuniversitet och representanter från jägarförbund, markägarorganisationer och skogsbolag.

Under dagen diskuteras frågor som: Räcker fodret till för allt klövvilt? Hur mår älgarna i skogen? Kommer vi att ha kvar en jaktbar klövviltstam?

Som en följd av betesskadorna törs många markägare inte satsa på att plantera tall på sina tallmarker. Skadorna orsakar varje år stora ekonomiska förluster. När arealerna med tallungskog krymper blir dessutom de kvarvarande bestånden mer utsatta för betesskador.

– Detta är en ond spiral som vi vill motverka. Genom att samverka med markägare och jägare försöker vi lösa problemen på lokal nivå med hjälp av faktabaserade samtal och dialoger, säger projektledare Rickard Sandström på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

Publicerad:
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Annons
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • Annons
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

  När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.
 • Annons