Startskott för satsning på minskade betesskador

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Tidningen SKOGEN
På fredag går startskottet för en satsning i Örebro och Sörmland som syftar till att minska skadorna av viltbete i skogen.

Varannan ungtall i Örebros och Södermanlands län har skador efter bete. De orsakas främst av älg men även av annat hjortvilt, visar Skogsstyrelsens senaste inventering. På fredag 14 september samlas en rad aktörer och experter på Ericsbergs slott i Katrineholm för att börja vända trenden.

Annons
Annons

På plats finns bland andra forskarna Märtha Wallgren från Skogforsk och Annika Felton från Sveriges lantbruksuniversitet och representanter från jägarförbund, markägarorganisationer och skogsbolag.

Under dagen diskuteras frågor som: Räcker fodret till för allt klövvilt? Hur mår älgarna i skogen? Kommer vi att ha kvar en jaktbar klövviltstam?

Som en följd av betesskadorna törs många markägare inte satsa på att plantera tall på sina tallmarker. Skadorna orsakar varje år stora ekonomiska förluster. När arealerna med tallungskog krymper blir dessutom de kvarvarande bestånden mer utsatta för betesskador.

– Detta är en ond spiral som vi vill motverka. Genom att samverka med markägare och jägare försöker vi lösa problemen på lokal nivå med hjälp av faktabaserade samtal och dialoger, säger projektledare Rickard Sandström på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

Publicerad:
 • Torkan tog många plantor

  Den extremt varma sommaren har gjort att många skogsplantor i de värmländska skogarna torkat. Det visar de skadebesiktningar som Skogsstyrelsen gjort.
 • Annons
 • Så gick det för banbrytande skogsbruk

  Föreningen Skogens Höstexkursion 2018 inleddes med historien om trakthyggets fader Joel Wretlind och dagarna tillbringades i hans fotspår i Malå och Lycksele. Utöver Föreningen Skogen var Sveaskog exkursionsvärd. 
 • Förarlös timmerbil

  Förarlöst om två år?

  TRANSPORT. En batteri­driven timmerbil utan förare kan fara fram på vägarna redan 2020. Det hoppas det svenska företaget Einride.
 • Annons
 • Föreningen Skogen,Höstexkursion

  Hyggesbruk och annat hett på årets Höstexkursion

  Föreningen Skogens höstexkursion, i år tillsammans med Sveaskog, synade de bestånd i Malå som Joel Wretlind anlagt med hjälp av kalhuggning på 1920–talet. Men här diskuterades även frågor som viltförvaltning och rennäring på skogsbruksmarker.
 • Skogsmuseets personal

  ”Bästa konstutställningen – skogen”

  KULTURARV. Produktionsskog kan vara den bästa konstutställningen av alla, tycker Guldkvisten-mottagaren Iréne Gustafson på Skogsmuseet.
 • Annons