Startskott för satsning på minskade betesskador

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Tidningen SKOGEN
På fredag går startskottet för en satsning i Örebro och Sörmland som syftar till att minska skadorna av viltbete i skogen.

Varannan ungtall i Örebros och Södermanlands län har skador efter bete. De orsakas främst av älg men även av annat hjortvilt, visar Skogsstyrelsens senaste inventering. På fredag 14 september samlas en rad aktörer och experter på Ericsbergs slott i Katrineholm för att börja vända trenden.

Annons
Annons

På plats finns bland andra forskarna Märtha Wallgren från Skogforsk och Annika Felton från Sveriges lantbruksuniversitet och representanter från jägarförbund, markägarorganisationer och skogsbolag.

Under dagen diskuteras frågor som: Räcker fodret till för allt klövvilt? Hur mår älgarna i skogen? Kommer vi att ha kvar en jaktbar klövviltstam?

Som en följd av betesskadorna törs många markägare inte satsa på att plantera tall på sina tallmarker. Skadorna orsakar varje år stora ekonomiska förluster. När arealerna med tallungskog krymper blir dessutom de kvarvarande bestånden mer utsatta för betesskador.

– Detta är en ond spiral som vi vill motverka. Genom att samverka med markägare och jägare försöker vi lösa problemen på lokal nivå med hjälp av faktabaserade samtal och dialoger, säger projektledare Rickard Sandström på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

Publicerad:
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns en del att lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons