Starkt år följs av utmaningar

10 mars 2022 2021 var ett urstarkt år för svensk skogsindustri, handeln stod för en betydande del av landets exportintäkter. För innevarande år finns dock utmaningar.

Starkt år följs av utmaningar

Exporten uppgick till 167 miljarder, och utgjorde därmed hela tio procent av svensk varuexport. Investeringarna summerades till 11,7 miljarder, nästan 20 procent av tillverkningsindustrins totala investeringar. Och svenska sågverk slog produktionsrekord med 19 miljoner kubikmeter, enligt Skogsindustriernas kvartalsanalys.

Efterfrågan på trävaror väntas vara fortsatt god. Samtidigt gör kriget i Ukraina läget oförutsägbart. Skogsindustrin har visserligen ingen stor handel med angriparen Ryssland som nu bojkottas på en rad områden. Snarare kan industrin påverkas av betydande logistikutmaningar, markant stigande energipriser, högre transportkostnader och en allmänt svagare global efterfrågan. Höga dieselpriser, drivet både av kriget i Ukraina och av reduktionsplikten, påverkar alla delar av skogsindustrin, enligt Skogsindustrierna.

Andra orosmoln handlar om politiska beslut, såväl nationellt som på EU-nivå.

I början av 2022 meddelade Skogsstyrelsen sin nya tolkning av artskyddsförordningen som innebar att skogsägare är skyldiga att ta hänsyn till samtliga vilda fågelarter på individnivå. I praktiken betyder det att råvaruförsörjningen till skogsindustrin riskerar att påverkas negativt, enligt analysen.

Efter hård kritik beslutade regeringen i mars att ändra artskyddsförordningen. Men osäkerheten kring tolkningen är fortfarande stor och frågan är hur snabbt reglerna kan ändras, skriver Skogsindustrierna. 

Branschorganistionen anser också att det finns andra lagförslag från EU-kommissionen som kan påverka tillgången på skogsråvara, till exempel förslaget till reviderad LULUCF- lagstiftning och förnybarhetsdirektivet.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb