Starkare väg ger bättre betalt

17 november Markägare med skogsbilvägar som klarar året runt-bruk ska få bättre betalt. Det är meningen med en ny premiemodell som lanseras av Norra Skog.

Starkare väg ger bättre betalt
Foto: Norra Skog.

En skogsbilväg med hög bärighet är oftast en bra investering som inverkar värdehöjande på fastigheten. Norra Skog vill se ett förstärkt skick på vägnätet i regionen och satsar därför på en bärighetspremie för barrtimmer och långstolpar till de skogsägare som väljer att framtidssäkra sina skogsbilvägar så att de fungerar för tyngre transporter året runt.

– Under lång tid har vi sett en försämring av skogsbilvägnätet och via denna premieökning vill vi signalera värdet av bra vägar med ökad tillgänglighet, förklarar Patrik Jonsson, chef Skog & Virke Norra Skog, i ett pressmeddelande.

Gustav Karlefors.

Tillgängligheten på en skogsbilväg definieras av Norra i tre klasser: Vinter, sommar och höstregn/tjällossning, där den senaste är den med högst bärighet.

– Ett förändrat klimat med generellt varmare vintrar, mer nederbörd och intensivare regn- och snöperioder har gjort att det ställer nya krav på våra skogsbilvägar. Vi ser därför ett stort behov av att rusta upp många befintliga skogsbilvägar, säger Gustav Karlefors, chef för Vägbyrån som ansvarar för vägtjänster inom Norra Skog.

Exakt hur stor den aktuella premien blir varierar ifrån fall till fall. Premieökningen gäller kontrakt tecknade från sista oktober och nivån beror på bärighetsklass och avtalets storlek.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb