Stängsel ska rädda världens största träd

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto:Wikipedia
Betesskador är inte bara ett problem för svenska skogsägare. Nu hotas även världens största levande organism, skogen Pando i Utah i västra USA.

Du läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 krDu läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 kr.
Klicka här

Det ser ut som en skog. Men ett gemensamt rotsystem gör de tusentals asparna, genetiskt sett, till ett enda träd. Rotsystemet sprider sig över 43 hektar. Skogens 40 000 trädstammar kan närmast beskrivas som skott ovan jord. Åldern brukar anges till aktningsvärda 80 000 år. Men nu varnar forskare för att denna världens största levande organism håller på att dö. Påfrestningarna är många: torka, skadeinsekter och sjukdomar. Och, sist men inte minst, hungriga hjortar och boskap som sätter stopp för föryngringen.

Annons
Annons

- Skogen faller sönder framför våra ögon. De gamla träden dör av ålder medan de yngre blir uppätna, säger forskaren Paul Rogers till Sky News.

Men det finns hopp. Stängsling av ett mindre provområde har gett ”förvånande gott resultat”. Skogen innanför staketet fick åtta gånger mer skott (träd) än området utanför. Nu finns planer på att inhägna hela skogen.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons