Stäng av bastun

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
"På mitt första sommarjobb tog chefen mig på rumpan inför alla på kontoret, ingen sa något ...”  ”På ett gemensamt möte under mitt första år i yrkes­livet. En mellanchef säger högt inför hela gruppen att de ska börja smuggla p-piller i mitt kaffe för att få stopp på föräldraledigheterna. Alla skrattar sitt bifall, även regionchefen …”

”… Min puls rusar, jag försöker vända på huvudet för att se vem som står bakom mig. Jag försöker vrida mig undan men händerna hårdnar om mina axlar och jag kommer inte upp ur stolen …”
Citaten kommer från de tre första berättelserna i skogsbranschens metoo-upprop, #slutavverkat. Jag läser ytterligare 50 svåruthärdliga berättelser av skogsanställda. Där finns allt från klumpigt välmenta komplimanger till rena brott.

Annons
Annons

SKOGEN 1/2018Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
Man kan anta att många skogliga organisationer nu är i gång med att skaffa bättre lösningar på hur man tar itu med de grövsta övertrampen och övergreppen. Svårare lär det bli att höja ribban i vardagsjargongen. En gubbig komplimang kan troligen många ha överseende med någon gång. Men ingen kan överse gång på gång på gång.

Det lär bli en lång process. Men inledningsvis kan alla i branschen läsa berättelserna under #slutavverkat. När man gjort det konstaterar man till exempel att bada bastu i jobbsammanhang inte är något som funkar. Det är också tydligt att det inte fungerar att kommentera folks yttre i jobbsammanhang. Exemplen på avsiktliga och oavsiktliga misslyckanden kan staplas till höjden av en Gudrunvälta. Det är bara att sluta helt med kommentarerna om det yttre.

”Inte behöver sådana förändringar genomföras så konsekvent?” Jo. ”Blir det inte tråkigare då?” För vem? ”Kan man inte vädja till folks bondförnuft?” Nej. 
Bönder har som alla vi andra olika förnuft. Och vårt eget om­döme svajar ofta över tid. Många av berättel­serna involverar övertrampande skogstjänstemän (ja, män) och skogsägare som säkert anser sig förnuftiga. Men vad hjälpte det? Det finns helt enkelt inget ”lagom” sätt att säga till en kvinna att hon är snygg medan man säger till hennes manliga kollega att han är skogskunnig.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareDessutom är som bekant även kvinnor olika. Om någon till äventyrs tycker att sexskämt hör till jargongen i vissa lägen betyder inte det att alla gör det. 
Så tack, kära jobbastu, du var trevlig för somliga medan du varade. Men du är åtminstone inte ensam om att behöva kylas ner. 

SKOGEN brukar inte publicera uppgifter utan att ­åtminstone redaktionen känner till källan. I det här fallet har vi inte fått öppen kontakt med organi­satören bakom #slutavverkat. Vi har ändå valt att citera uppropet. 

SKOGEN 1/2018

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons