Är jämtländska Mårdsjön landets SM-868-tätaste by? Troligen, eftersom det finns fyra exemplar av
den outslitliga skotaren där.
– Fast det har funnits ytterligare två, upplyser Bo Grinde från den upphöjda platsen i förarhytten på hans gula BM Volvo SM-868 innan han trycker på knappen som väcker liv i den ärrade skogskämpens sexcylindriga dieselmotor.
Bo GrindeNär Bo och hustrun Karin övertog släktgården 1984 blev det aktuellt att köpa en skogstraktor. Bo hade tidigare varit egen företagare med skogsmaskin av det mäktigare slaget – en Kockums bomprocessor på 30 ton – så det fanns kunskaper men inte lust att fortsätta i storskogsbruket.
– Nej, när jag blev skuldfri på processorn bestämde jag mig för att hugga själv. Då var en SM-868 precis vad jag behövde för att bli självverksam i vår egen skog.
Skogstraktorn fanns dessutom i byn, så det var bara att slå till.
– Priset var behagligt lågt, trots att den då var i bildskönare skick än i dag, skrattar Bo.
Bo ser verkligen ut att trivas med sin gamla skogskung. Modellen konstruerades under senare delen av 1960-talet och var mycket vanlig på sjuttio- och åttiotalen. Den byggdes av Ösa (Östbergs Smidesverkstad i Alfta) och för försäljningen svarade Volvo-BM. Båda företagen var på den tiden stora på skogsmaskiner och SM-868 blev en riktig superskotare.
I skogsmaskinskretsar nämns modellen med aktning och är eftertraktad än i dag.
– Trots att den har 46 år på nacken tycker jag att den känns förhållandevis modern. Den har dubbelkommando. Det är orbitrolstyrning med ratt framåt och spakstyrning bakåt. Därför går det lika bra att köra åt båda hållen om man vänder stolen. Och om man är riktigt skicklig kan man ju köra och plocka virke på samma gång precis som med en modern skotare.
Converterlåda med powershift gör att man slipper frikoppla för att byta mellan de två fram- och backväxlarna. Diffspärrar och skivbromsar styrs med tryckluft från kompressorn som sitter längst fram på D50-motorn från Volvo Penta.
– Vagnen lastar åtta ton. Och då vi har bra skogsbestånd på fastigheten kan jag hugga ihop ett lass per dag. Dessutom körde jag ut skogsplant åt SCA under ett tiotal år. Maskinen är skonsam mot marken och det var viktigt under vår och försommar.
Några större reparationer har aldrig krävts.
– Fast en gång tappade jag kranen. Då kom en av de andra 868:orna i byn och lyfte på den.
Han har också lyckats välta vagnen en gång.
– Det var inte så mycket lass på den, så när jag drog åt mig en grov helstam och var fokuserad på kranen – ja, då vickade hela härligheten. Men även den gången kom en 868 och reste upp vagnen som var helt oskadad.
Nu är både traktorn och Bo pensionärer.
– Men det finns så mycket roligt man kan göra med en SM-868, så jag har inga planer på att sälja den, avslutar Bo.
Han svänger runt förarstolen och drar på gas som får de 105 dieselhästarna att mullra ljuvligt i basregistret.
BM VOLVO SM-868
Tillverkare: Ösa.
Grundtraktor: Volvo-BM.
Tillverkningsår: 1969-1974.
Antal tillverkade: 1 794 ex.
Motor: Volvo Penta D-50, sexcylindrig direktinsprutad diesel.
Transmission: Hydraulisk momentomvandlare med två terräng- och två transportväxlar.
Bromssystem: Pneumatiska skivbromsar.
Styrning: Hydrauliskt ass orbitrolsystem.
Tjänstevikt: 10 500 kg.
Lastförmåga: 8 000 kg.
Kran: Ösa 350 All-grip, räckvidd 530 cm.
SKOGEN 5/2017



