Stadsträd gör stor samhällsnytta

23 september 2021 SLU-forskare har kartlagt den stora nytta som stadsträd gör genom att fånga upp koldioxid och regnvatten.

Stadsträd gör stor samhällsnytta

Stadsträd från Luleå i norr till Malmö i söder har kartlagts av SLU-forskare. Syftet har varit att se hur mycket luftföroreningar och regnvatten träden lagrar. 

 – Vi har tittat på de nyttor som träden kan ta hand om, säger Johanna Deak Sjöman, forskare från projektet i-Tree Sverige vid SLU i Alnarp, till SVT nyheter.

Över 16 000 träd har inventerats. De uppges representera närmare 12 550 000 träd.

Enligt studien lagrar  björkarna i Luleås stadskärna kol motsvarande ett årligt koldioxidutsläpp från ungefär 1 600 personbilar. Granarna i Umeå och skogsekarna i Hässleholm hanterar uppemot 100 000 kubikmeter regnvatten om året.

I Stockholm fångar stadens träd årligen upp luftföreningar som kan jämställas med 99 miljoner kronor i samhällsekonomiskt värde.

Malmö sticker ut genom sin mångfald av trädslag.

– Av samtliga trädarter i Malmö är det svartpopplarna och parklindarna som har störst kapacitet till att lagra kol, trots att dessa arter bara utgör en till tre procent av den totala trädpopulationen, berättar Johanna Deak Sjöman.

Hon betonar också värdet av träd i privata trädgårdar och skogsgårdar. Upp till 50 procent av samhällets gröna kapital finns på privat mark, enligt henne.

Forskarna använder en särskild programvara som beräknar trädets nyttokapacitet genom att mäta stam och krona.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb