Stadsbarn får uppleva skogsbruk

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Skogen i Skolan
Mellanstadielever i Stockholm får uppleva jord-och skogsbruk när evenemanget Bonden i skolan äger rum på Berga naturbruksgymnasiums gård.

Sju tusen elever och lärare har anmält sig till dagarna som arrangeras av LRF Mälardalen 25 och 26 september. 

Annons
Annons

På plats finns Skogen i skolan för att ge besökarna möjlighet att prova på plantering av skogsplantor, lära sig hur trä blir till papper och träna på kunskaper om våra svenska trädslag. Tanken är att eleverna ska få följa jordens och skogens kretslopp med plantering, skörd och förädling, skriver Skogen i skolan i ett pressmeddelande.

Utöver Skogen i skolans stationer medverkar Svenska Jägareförbundet och Riksförbundet Jägarna för att lära deltagarna mer om rovdjur och vilt.

Aktiviteten tar tre timmar och gården kan besökas mellan klockan 9-14. Skolorna kan välja mellan besök den 25 eller 26 september. Besöket är kostnadsfritt och bussar går från Västerhaninge station.

Fakta Skogen i skolan: Ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och skogssektorn där allt arbete sker på skolans villkor. Bland annat erbjuds lärare inspirationsdagar med både teoretiska och praktiska kunskaper om skog och utomhuspedagogiska övningar. Skogen i Skolan har läromedlet Boken om skogen, en skolskogsryggsäck, skogliga faktasidor samt en mängd nedladdningsbara övningar som kopplar till läroplanen för grundskolan. I de tio regionerna finns samordnare som hjälper till att ordna skolskogar genom en överenskommelse mellan skola och skogsägare.

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons