Sedan de stora bruksnedläggningarna i Norge för några år sedan har det funnits ett överskott av norsk massaved, vilket utnyttjas av svenska virkesköpare som köper allt mer i Norge. Det har i sin tur pressat massavedspriserna i framför allt Mellansverige.
Massavedspriser i Norge
(Klicka för större bild)Men i början av året höjdes priserna på massaved i Norge med 50 kronor per kubikmeter. Den historiskt stora ökningen skedde främst i gränsområdena till Sverige samt i områden nära hamnar. Orsaken är utbyggnaderna inom massaindustrin de senaste åren som ökat råvarubehovet i hela Norden. Därtill kom en blöt och besvärlig höst då det var svårt att få ut virke ur skogarna i hela Norden samt i Baltikum, som också är en viktig marginalmarknad för svenska företag.
– Jag tror att i det korta perspektivet kommer efterfrågan på massaved att vara stabilt hög. Fabrikerna utnyttjas maximalt och tjänar bra med pengar, säger Tor Henrik Kristiansen som är chef för skogsägarföreningen Viken Skog i Norge.
Svenska industrisatsningar ökar efterfrågan på massaved och cellulosaflis med fyra till fem miljoner kubikmeter och i Finland har en industriutbyggnad skett som ökar behovet med cirka fyra miljoner kubikmeter årligen.
Norske Skog och Stora Enso är de två största köparna av massaved i Norge med cirka två miljoner kubik var om året. Därefter kommer norska Borregaard med cirka en miljon kubik. Men under den gångna vintern har dessa bolag fått konkurrens av övriga stora svenska och finländska massavedsinköpare som använder Norge som marginalmarknad.
Efterfrågan på massaved i Norge har fortsatt att vara stor under hela våren och visar inga tecken på att avta.
– Vi förväntar oss prisökningar under andra halvåret på massaved, säger Håkon Bakken som är marknadschef på skogsägarföreningen Glommen Skog i Norge.
Han påpekar att industrin brukar kunna bygga upp ett lager av råvara under vintern, men den här säsongen har det inte gått. Lagren gapar tomma.
– Till hösten bedömer vi att efterfrågan kommer att vara stor, säger Håkon Bakken.
Text: Birgitta Sennerdal
SKOGEN 5/2018