Städa inte bort barkborrens fiender

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Granbarkborreveckan
Myrbagge på jakt efter granbarkborrar. Foto: Mattias Sparf.
Granbarkborreangreppen kommer sannolikt att minska i år. Det kan vi nog delvis tacka de naturliga fienderna för, sa ekolog Gunnar Isacsson på Granbarkborreveckan. Han rådde därför skogsägare att inte städa för mycket.
De naturliga fienderna till granbarkborren kan hjälpa oss att hålla nere populationen av granbarkborre, tipsade han.
–  Att spara redan döda granar och vindfällen med harmlösa barkborrearter kan vara ett sätt att gynna dessa fiender, sa Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen, enligt ett pressmeddelande.
Vi kan inte slappna, men skadenivåerna, som i och för sig varit extrema, kommer sannolit att minska jämfört med föregående år. Åtminstone om vi slipper torka.
–. Det kan vi nog delvis tacka de naturliga fienderna för, sa Gunnar Isacsson.
 Till de vanligaste fienderna hör myrbaggar och styltflugor, vars larver jagar barkborrarna och deras larver under barken. Även hackspettar äter gärna granbarkborrar. Andra insekter, till exempel andra barkborrearter, konkurrerar om samma mat och kan på det sättet tränga undan granbarkborrarna.
Barkborrefiender äter vilka larver som helst av rätt storlek, enligt honom.  Därför kan du gynna dem genom att spara liggande eller stående granar som koloniserats av andra barkborrar än granbarkborren. Spara även nyligen döda träd av andra trädslag. Äldre död ved ger alternativ föda åt hackspettar.
– Städa inte för mycket. Döda granar som flertalet granbarkborrar lämnat och som inte lönar sig ekonomiskt att ta ner kan hellre stå kvar och bli boplats åt de naturliga fienderna. De flesta av dessa fiender övervintrar som larver i barken, och klarar sig oftast inte om träden avverkas, sa han.
Gunnar Isacssons föreläsning ”Så gynnar du granbarkborrens värsta fiender” och andra föreläsningar kan du se här
 
 
Publicerad:
 • Fortsatt försämrad lönsamhet i skogsbruket

  Skogsbrukets lönsamhet fortsatte att falla under fjolåret, visar Skogsbruksindex.
 • Annons
 • Avverkningskostnad når Gudrun-nivå

  Kostnaderna för att föryngringsavverka fortsätter att öka. Inte sedan efter stormen Gudrun 2005 har de varit lika höga, enligt uppgifter från Skogsstyrelsen och Skogforsk.
 • Nu ska sågspånsolja bli bensin

  Kategorier: biobränslen, pyrolys
  Framställning av bioolja från sågspån tar nästa steg. Nu ska tusentals ton olja processas till bensin.
 • Annons
 • Norra Skog delar ut en halv miljard

  Kategorier: Norra Skog
  Skogsägarföreningen Norra Skogs 27 000 medlemmar får dela på en halv miljard kronor i vinstdelning.
 • ”Enskild skogsägare ska inte bära kostnaden för artskydd”

  SKOGENdebatt. Nej LRF, artskyddsutredningen säger inte att det är den enskilda markägaren som ensam ska ta ekonomiskt ansvar för att bevara naturvärden. Det skriver Daniel Bengtsson, Birdlife Sverige, i en slutreplik.
 • Annons