SR hoppar på hyggesdebatten

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Efter miljörörelsens skogspolitiska kampanj och DNs 30-sidiga kritik mot "skogsmaffian" hoppar nu Sveriges Radio på tåget.

Ekots nyheter gör gemensam sak med programmen Klotet, Vetandets värld, Tendens, Naturmorgon och P4 Dokumentär i temasatsningen "Skogen - funkar den svenska modellen?"

Annons
Annons

- I den svenska skogen kolliderar industrin med naturvården, allmänintressen med egenintressen. Den svenska modellen bygger på samförstånd och egenansvar, även i skogen. Men fungerar den verkligen? undrar SR i ett pressmeddelande.

Kampanjen sänds i P1 och började på allvar i måndags då Tendens inledde med ett program med SNFs skogsansvariga Malin Sahlin. Tisdagens sändning lyfte fram en plockhuggande skogsbonde och på söndagen får lyssnarna möta en pinnkonstnär och skogsräddare.

Till skillnad från DNs skogskritik ska P1s satsning dock inte bara kritisera skogssektorn. I programmen visas även hur moderna barn har blivit rädda för skogen och att trä som byggmaterial är bra för klimatet.

Här är sändningstiderna.

Tendens 17-19 september kl. 11.03
Tema: Vem får plats i skogen?

Vetandets värld 21 september kl. 12.10
Vad menar vi egentligen med skog? Också om hur vi levt med skogen genom århundradena och använt oss av den. Reporter Lena Näslund.

Vetandets Värld 24 september kl. 12.10
Hyggesdebatten i ett 250 årigt perspektiv och hur det gick till när kalhyggesbruket blev det helt dominerande sättet att bruka skog i Sverige. Reporter Tomas Lindberg.

Vetandets Värld 25 september kl.12.10
Kalhugga eller inte Kalhugga - I Tyskland anses stora kalhyggen vara en styggelse och är förbjudna. I Sverige är kalhuggning ett ideal som nu ifrågasätts. Reporter Tomas Lindberg

Vetandets Värld 27 september kl.12.10
Hur funkar den svenska 50/50-modellen, där miljöhänsyn och produktion ska vara ”jämställda mål”? Reportrar Tomas Lindberg och Lena Näslund.

Vetandets Värld 1 oktober kl.12.10
Tillståndet i skogen idag. Vad behövs för att skydda arter? Reporter Lena Näslund.

Vetandets Värld 4 oktober k.12.10
Diskussion i studio: Hur sköter vi vår skog? Vad vill vi i framtiden? Programledare Camilla Widebeck.

P4 Dokumentär 22 september kl. 22.05
Pinnplockerskan, en dokumentär Jenny Berntson Djurvall.

Naturmorgon 15 september kl. 06.14
Direktsändning från Mykologiveckan i Håverud, Dalsland om skogssvampar.

Naturmorgon 22 september kl. 06.14
Reportage: Skogens liv behöver långvarigt skydd. Reporter Sara Sällström.

Naturmorgon 29 september kl. 06.14
Direktsändning från en produktionsskog. Planteringarnas vinnare – älgen.

Vetenskapsradion Klotet 19 september kl. 13.20
Bygg i trä för klimatets skull.

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Staten kan inte göra markägaren till motståndare”

  Centern föreslog nyligen att åldersgränsen för slutavverkning ska slopas. Det blev en tydlig markör för hur långt ifrån Miljöpartiet de står. Här förklarar Centern varför de anser att det behövs regellättnader, inte minst för att naturvården ska fungera.
 • Annons
 • "Varför är det så tyst om intensivodling?"

  Kategorier: debatt, Altinget
  Varför är det så tyst om intensivodling i kombination med ökade avsättningar för biologisk mångfald? Det undrar Nippe Hylander, Staffan Laestadius och Sten B Nilsson i en debattartikel i Altinget
 • ”Absurt tillåta skövling av skogar med fridlysta arter"

   I dag är det förbjudet för en individ att plocka fridlysta arter samtidigt som samma skogar får skövlas. Dessutom besöker myndigheterna endast fem procent av skogarna före avverkning. Det är absurt, anser Miljöpartiet.
 • Annons
 • Två män i sågskyddskläder ser på när träd fälls

  Naturvårdsgallring kan gynna mångfalden

  FORSKNING. Biobränsleuttag kan kombineras med naturvård. Ekprojektet har forskat kring naturvårdsgallring i ekrik blandskog i snart 20 år och visar att metoden kan gynna mångfalden.
 • Virkesstudion #18: ”Konkurrensutsätt virket”

  I det senaste avsnittet av Virkesstudion analyserar Carl Johan Moberg och Per Hedberg vilka effekter granbarkborren kommer att få på virkesmarknaden.
 • Annons