Skadespridning från reservat ska kompenseras

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att se över hur granbarkborre kan bekämpas i skyddade områden och hur drabbade grannfastigheter kan kompenseras.
Regeringen vill att det tyddliggörs när det är statens ansvar att vidta åtgärder.
Och Naturvårdsverket ska nu, med hjälp att Skogsstyrelsen, undersöka vilken typ av bekämpningsåtgärder som lämpar sig  för att minska spridningen i just skyddade skogar. I uppdraget ingår också att ta fram en kompensationsmodell för skogsägare som drabbats av angrepp som kan härledas till reservat och andra formellt skyddade områden.
 – Granbarkborren orsakar stora skador för skogsbruket. Nu ser regeringen till att risken för skador från skyddade områden minimeras. Enskilda markägare ska känna sig trygga med att staten gör vad den kan för att minska angreppen, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll, enligt ett pressmeddelande från miljödepartementet.
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons