Splittrad bild av Brexit

23 augusti 2016

Ingen oro. Ingen betydelse. Osäkert läge. Tre beskrivningar från olika aktörer i skogsbranschen om Storbritanniens förestående utträde ur EU. Men nog borde det få betydelse för svenska skogs­ägare? Hela 14 procent av vår trävaruexport går dit. 

Det mesta talar för att exporten kommer att lunka på. Stor­britannien har beslutat att träbyggandet ska öka, befintliga exportavtal tar tid att omförhandla och Sverige har en fungerande frihandel med Norge. Kanske kan det bli lite mer administrativt krångel, tror Stora Ensos virkeschef Lars Johansson. 
Avgörande blir värdet på kronan visavi pundet och euron. Sedan folkomröstningen i juni har pundet fallit med tio procent mot kronan. Trä blir alltså dyrare för britterna om trenden fortsätter. Vi får se vad som händer under hösten.
– Jag tror inte det kommer några premier i augusti och det kan bli listprissänkningar senare under hösten, säger Santhe Dahl på Vida och får medhåll av Peter Nilsson på Bergs Timber.
Glöm dock inte att de talar i egen sak. Det är klart att de önskar sig lägre timmerpriser.

En eventuell nedgång i export till Storbritannien kan delvis kompenseras av ökat byggande i Sverige. Förutom bostadsbristen i studentstäderna och andra tätorter innebär flyktingmottagandet ökad efterfrågan på bostäder. Det tar dock lång tid innan byggandet får genomslag på den inhemska efterfrågan på trä.
I månadens jämförpriser är den enda tydliga förändringen Södras sänkningar av timmer. Tall ned 15 kronor, gran nästan 10 kronor per fub. Ska det ses som ett tecken på begynnande sänkningar i höst? Kanske Dahl och Nilsson får rätt?
Tysklands och Österrikes import av barrtimmer har stadigt ökat under senare år. Länderna kan alltså inte fylla sin kapacitet vid sågverken. Kanske det är dags för svenska skogsägare att börja exportera sågtimmer?

Lars Magnusson, virkeschef på Mellanskog, kommenterade ­massapriset nyligen:
– De senaste åren har en hög produktion i sågverken varit motorn i råvarumarknaden. Massaveden kommer fram när ­timret avverkas, och från sågarna går det stora volymer flis till massaindustrin. Dessutom har det etablerats en omfattande import av massaved från Norge. De stora köparna har skickligt fördelat detta utbud till industrierna i hela Mellansverige och utnyttjat det för att etablera ett lågt massavedspris, trots höga vinster i stora delar av ­industrin, säger han i ett press­meddelande.

Text: Lars Åkerman

SKOGEN 8/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb