”Spark i häcken kan rädda livet”

Bild för Lars Davner Written by Lars Davner On the
Pressen och stressen är enorm bland skogsmaskinförarna. Det är livsviktigt att hålla sig frisk, motionera och ha vettiga kostvanor. SMF Skogsentreprenörerna uppmanar alla företag att investera i friskvård. En spark i häcken kan rädda liv!

Ulf Sandström
–Visst kan man unna sig lite gott käk ibland men glöm aldrig bort att kalorikompensera, säger Skogs-maskinföretagarnas vd Ulf Sandström. Han har rasat i vikt och uppmanar nu skogsarbetarna att motionera och hålla koll på vad de stoppar i sig.

Och vd Ulf Sandström, SMF, vet vad han snackar om. Själv höll han på att bli döv av alla varningsklockor utan att göra något åt varken vikten eller blodtrycket. Stressen accelererade och huvudvärken blev alarmerande. Blodtrycket gick upp till 240/140 och han var bara några steg från bårhuset. Vikten skenade också och landade på tresiffrigt innan han vaknade till fem i tolv.
–Läkaren uppmanade mig att välja liv och jag insåg allvaret. Så plötsligt stod man där bland ett gäng kvinnor och schabam-dansade till musik. Svetten sprutade och jag bidrog till rejäla skrattsalvor när jag försökte få igång kroppen. Men nu har jag gått ner 15 kilo och har ett blodtryck på 130/70. Jag mår prima och tränar tre gånger i veckan plus tänker på vad jag stoppar i munnen, säger Ulf Sandström som var initiativtagare till SMF:s friskvårdssatsning ”Skogsluffarna”, som fick hundratals maskinförare i rörelse.
Kampanjen syftade till att ge entreprenörerna en tankeställare och komma igång med ett sundare liv. De som var med fick börja med en test som skoningslöst blottade deras kroppsliga brister. Motion och kost-råd varvades med olika aktiviteter kombinerat med coaching-mejl för att inte stupa på träningscykeln.

Annons
Annons

–Vi ville visa att det inte är nyttigt att enbart  tänka på skogsproduktion och sedan glömma kroppen. Det räcker inte att köpa gymkort och låta företaget betala ryggmassage. Det är motionen i vardagen som ger resultat, en del av arbetsmiljön. Att satsa på träning och god mathållning är en god investering. Det handlar inte om att göra ett ryck då och då utan bygga upp livsglädjen med sunda vanor i ett livslångt perspektiv, säger Ulf Sandström som själv gått från en död sill på soffan till att åter orka vara social.
Är man motionsmotiverad kan man lättare lösa alla tänkbara problem som uppstår i och omkring maskinen. Stressen och vikten har ökat bland maskinförarna, så det är livsviktigt att lyssna på varningssignalerna när kroppen börjar ta stryk. Kom igång och motionera så du slipper vakna upp på sjukhusets akutavdelning. Långtidsfrisk är något att sträva efter.

SKOGEN 1/2013

 

Publicerad:
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons