”Spännande kontraster” 

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Genom KSLA kan man möta ett nätverk av kunskap och lära sig av varandra, säger Isabella Hallberg-Sramek, en av de nya ledamöter som valdes in i skogsavdelning i början av året.  

Isabella Hallberg-Sramek är jägmästare och doktorand vid SLU. Hennes forskning och undervisning handlar om relationen mellan människor, skog, klimat och hållbarhet. Hon har tidigare varit medlem i KSLA:s Ungdomsutskott och bland annat arrangerat ett seminarium om hållbarhet. 

Annons
Annons

Vad gör egentligen KSLA (Kungliga skogs- och lantbruksakademien)? 

– Med fokus på aktuella frågor arrangeras seminarier, diskussioner, kommittéer och utskott. Man ger också plats för olika intressenter inom de gröna och blå näringarna och gör synteser mellan praktisk och vetenskaplig kunskap, ofta presenterade på ett populärvetenskapligt sätt. 

Isabella Hallberg-Sramek ser KSLA som en stor möjlighet för ledamöterna att lära sig av varandra, möta ett nätverk av kunskap, och om den inte finns inom akademin kopplar man till sig experter från annat håll. 

Möter du olika åsikter? 

– Det är en stor variation mellan ledamöterna och eftersom man också knyter till sig personer som inte är ledamöter fångar man bredden, tycker jag. Min ambition är att låta nya röster höras och lyfta fram dem, säger Isabella Hallberg-Sramek. 

Hon har aktivt arbetat för att låta de gröna näringarnas studenter möta ledamöter och utbyta perspektiv, erfarenheter och tankar om framtiden. Konstrasten blir spännande, anser hon.  

Tillsammans med en generationskamrat som samtidigt valdes in i den allmänna avdelningen sänker hon nu troligen medelåldern på ledamöterna.  

Det naturvetenskapliga perspektivet jämte ekonomi, juridik och politik lockade henne ursprungligen till jägmästarutbildningen, men under studietiden växte intresset för andra aspekter. Hon förekommer regelbundet i SKOGENs arkiv ända sedan studenttiden, vilket visar att hon har gjort avtryck på många sätt.  

– När jag sommarjobbade fick jag intrycket att det finns mycket kunskap och goda råd om till exempel olika skötselmetoder eller trädslagsval som sällan praktiseras. Man kanske har andra mål med sitt skogsbruk eller någon praktisk erfarenhet som strider mot sådant som rekommenderas. Det kan vara olika uppfattningar om risker, mål och historiska erfarenheter. Då började jag intressera mig mer även för människans roll och de samhällsvetenskapliga och humanistiska perspektiven på skogen, berättar hon. 

Under våren arbetar Isabella Hallberg-Sramek på sin avhandling. I maj är det disputation. 

UR SKOGEN 2/2023

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
  • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

    Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
    SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
  • Annons
  • Europa eldar med trä

    En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
  • Är det dags för nya sortiment?

    Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
  • Annons
  • Självsådd contorta blir invasiv art 

    Kategorier: contorta
    När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
  • Nytt nummer av SKOGEN!

    Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
  • Annons