Sommarjobb visar vägen till skogen

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Abaz Salmanali är på väg ut på hygget för att sätta plant.
Abaz Salmanali är på väg ut på hygget för att sätta plant.
Isabel kan tänka sig en framtid i skogen, men Abaz vill bli elektriker. Sex tonåringar provar skogsjobb för att se om det kan vara något för dem.

Sveaskog ordnar jobb för sommarlediga ungdomar med ambitionen att ge dem en första erfarenhet av en av framtidens stora arbetsplatser. I år deltar sex ungdomar mellan 14 och 18 år och SKOGEN hittar gänget på ett litet hygge på Sveaskogs egna marker mellan Kisa och Österbymo i södra Östergötland.

Annons
Annons

– Det sjunger på sista versen med granen, där är vi i stort sett färdiga. Nu ska vi sätta 5 000 tallplantor på Norra Kvill, säger Bo Johansson.

Tillsammans med sin bror Tommy Johansson är han handledare för ungdomarna som nu är inne på den fjärde veckan av fem.
– Femte veckan får vi hitta på lite annat. Då brukar vi hålla på med gränser, vägskyltar och så röjer vi vid vägar, säger Bo.
– Det har gått jättebra, men det var lite kämpigt nu när det var så varmt. Jag tror alla tycker att det var lite väl bra, tillägger han.
I år är femte året som Sveaskog ordnar sådana här sommarjobb. De första två åren hade Målilla hand om det, sedan tog Vimmerbyområdet över. Tanken är att ge ungdomar en möjlighet att känna på om skogen kan vara en möjlig arbetsplats för dem som vuxna.

– Syftet är inte att få en massa skog planterat till billigt pris, utan att väcka intresse för ­skogen som arbetsplats, säger Anna Stridsman, områdeschef och skötselledare på Sveaskog i Vimmerby. I år har vi tyvärr bara en tjej, annars strävar vi efter att ha minst hälften tjejer.

Isabel BirdTjejen heter Isabel Bird, kommer från Eksjö och går samhällsprogrammet på gymnasiet.
– Förra sommaren jobbade jag på ett ­äldreboende, så det är lite annorlunda det här, säger hon och ler där hon står på hygget  med planteringsröret i handen.
– Jag trodde det skulle vara lite annorlunda jämfört mot vad jag vanligtvis gör och det är det – det är jätteroligt.

Isabel tänker gå färdigt gymnasiet och sedan känna efter lite, men ett jobb inom skogsnäringen lockar lite.
– Vi får väl se, Isabel kanske sadlar om  och blir skördarförare, säger handledare Bo Johansson.
– De går ju åt, för det är en gammal arbetskår i skogen i dag, inflikar broder Tommy.

Jonatan Nyland från Norra Vi jobbade på Sveaskog redan förra året och kollade därför på deras hemsida om årets sommarjobb.
– Det är fin-fint, säger han. Jag gör hellre det här än att stå i någon affär eller nå’t. Det är skönt att vara ute på dagarna och ha något att göra hela tiden, det är det som lockar.

Jonatan går på bygg- och anläggningsteknisk utbildning i Eksjö, men han säger att det inte är omöjligt att han pluggar vidare till något inom skogen i framtiden, som planerare eller liknande.
Albin Stalberg från Österbymo har viss erfarenhet av skogsjobb sedan tidigare, när han har hjälpt till hemma i familjens skog.
– Det är rätt kul att jobba med det, man är ju lite intresserad av skog. Visst är det lite jobbigt emellanåt, men det är bara att slita på, tycker han.

Abaz Salmanali kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan som ensamkommande flykting och gör också han sin andra sommar hos Sveaskog.
– Det är jätteroligt, säger han, men på frågan om han kan tänka sig ett jobb i skogen svarar han bestämt:
– Nej, jag vill bli elektriker.

Text och foto: Thomas Adolfsén

Tidningen SKOGEN 8/2015

 

Publicerad:
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons