Sommarens bränder skapade rusning

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 

– Vi införde ett tillfälligt nyteckningsstopp under några veckor för att skydda befintliga kunder. Vi kontaktade kunderna på väntelistan i efterhand och tecknade försäkring åt de flesta då, säger Tomas Sundström på bolaget.

Annons
Annons

Tomas SundströmTomas SundströmUtöver de nyteckningsvilliga ringde många befintliga kunder för att kolla att deras försäkringar verkligen gällde. Samtalen var mest från norra och mellersta Dalarna, eftersom många i de södra delarna såg över sina för­säkringar i samband med Sala­branden 2014, berättar Tomas Sundström som tror att ungefär 20 procent av Sveriges 330 000 skogs­ägare saknar brandförsäkring.
– Många har ärvt sin skog eller fått den som gåva. Farfar försäkrade inte skogen och så fortsätter senare generationer i samma hjulspår.

Det finns även en tro att en skogsförsäkring är väldigt dyr. Låg belåningsgrad bidrar också till att skog är oförsäkrad, tror han.
– Om man lånar med skogen som säkerhet kräver banken att den är ­försäkrad, säger Tomas Sundström.
Trots ­dramatiska bränder i Dalarna var det ganska få privata skogsägare som drabbades, säger han.
– Den största branden i Trängslet var ju på militärens område.

Läs mer om försäkringar i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
 • Värmekarta

  Naturvård med ekonomitänk

  FORSKNING. Om man kan skydda skog som är dyr att avverka kan man gynna både ekonomiska och biologiska värden och även undvika konflikter. Forskare vill utveckla en metod att identifiera lämpliga områden.
 • Annons
 • Timmerbil vid mätstation

  Nu kan mer rötved bli massaved

  SYSTEMBYTE. Massavedens nya kvalitetsklasser kan göra dagens energived till massaved. I alla fall i högkonjunktur. På sikt kan det höja virkespriserna.
 • Ulf Rydja

  Klimatguide ger framtidsfrågor en skjuts

  Hur ska man tänka om klimatet och den egna skogen? En tankeväckande möjlighet att få några svar finns med Skogsstyrelsens klimatguide på nätet. SKOGEN testar.
 • Annons
 • Hjälp forskare att rädda asken

  ”Hjälp oss att rädda den utrotningshotade asken”. Nu ber forskare om allmänhetens hjälp att hitta friska träd som behövs för att få fram en ny, frisk askpopulation.
 • Ökad försäljning av limträ

  Limträ tar andelar i byggbranschen trots minskat bostadsbyggande.
 • Annons