Sommarens bränder skapade rusning

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 

– Vi införde ett tillfälligt nyteckningsstopp under några veckor för att skydda befintliga kunder. Vi kontaktade kunderna på väntelistan i efterhand och tecknade försäkring åt de flesta då, säger Tomas Sundström på bolaget.

Annons
Annons

Tomas SundströmTomas SundströmUtöver de nyteckningsvilliga ringde många befintliga kunder för att kolla att deras försäkringar verkligen gällde. Samtalen var mest från norra och mellersta Dalarna, eftersom många i de södra delarna såg över sina för­säkringar i samband med Sala­branden 2014, berättar Tomas Sundström som tror att ungefär 20 procent av Sveriges 330 000 skogs­ägare saknar brandförsäkring.
– Många har ärvt sin skog eller fått den som gåva. Farfar försäkrade inte skogen och så fortsätter senare generationer i samma hjulspår.

Det finns även en tro att en skogsförsäkring är väldigt dyr. Låg belåningsgrad bidrar också till att skog är oförsäkrad, tror han.
– Om man lånar med skogen som säkerhet kräver banken att den är ­försäkrad, säger Tomas Sundström.
Trots ­dramatiska bränder i Dalarna var det ganska få privata skogsägare som drabbades, säger han.
– Den största branden i Trängslet var ju på militärens område.

Läs mer om försäkringar i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
 • Mikael Frimodig

  ”Skoj varje dag”

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  DRÖMJOBB. Mikael Frimodig är en del av sälj­teamet hos maskintillverkaren Eco Log. 
 • Annons
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Annons
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Annons