Sommarens bränder skapade rusning

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 

– Vi införde ett tillfälligt nyteckningsstopp under några veckor för att skydda befintliga kunder. Vi kontaktade kunderna på väntelistan i efterhand och tecknade försäkring åt de flesta då, säger Tomas Sundström på bolaget.

Annons
Annons

Tomas SundströmTomas SundströmUtöver de nyteckningsvilliga ringde många befintliga kunder för att kolla att deras försäkringar verkligen gällde. Samtalen var mest från norra och mellersta Dalarna, eftersom många i de södra delarna såg över sina för­säkringar i samband med Sala­branden 2014, berättar Tomas Sundström som tror att ungefär 20 procent av Sveriges 330 000 skogs­ägare saknar brandförsäkring.
– Många har ärvt sin skog eller fått den som gåva. Farfar försäkrade inte skogen och så fortsätter senare generationer i samma hjulspår.

Det finns även en tro att en skogsförsäkring är väldigt dyr. Låg belåningsgrad bidrar också till att skog är oförsäkrad, tror han.
– Om man lånar med skogen som säkerhet kräver banken att den är ­försäkrad, säger Tomas Sundström.
Trots ­dramatiska bränder i Dalarna var det ganska få privata skogsägare som drabbades, säger han.
– Den största branden i Trängslet var ju på militärens område.

Läs mer om försäkringar i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons