Sommarens bränder skapade rusning

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 

– Vi införde ett tillfälligt nyteckningsstopp under några veckor för att skydda befintliga kunder. Vi kontaktade kunderna på väntelistan i efterhand och tecknade försäkring åt de flesta då, säger Tomas Sundström på bolaget.

Annons
Annons

Tomas SundströmTomas SundströmUtöver de nyteckningsvilliga ringde många befintliga kunder för att kolla att deras försäkringar verkligen gällde. Samtalen var mest från norra och mellersta Dalarna, eftersom många i de södra delarna såg över sina för­säkringar i samband med Sala­branden 2014, berättar Tomas Sundström som tror att ungefär 20 procent av Sveriges 330 000 skogs­ägare saknar brandförsäkring.
– Många har ärvt sin skog eller fått den som gåva. Farfar försäkrade inte skogen och så fortsätter senare generationer i samma hjulspår.

Det finns även en tro att en skogsförsäkring är väldigt dyr. Låg belåningsgrad bidrar också till att skog är oförsäkrad, tror han.
– Om man lånar med skogen som säkerhet kräver banken att den är ­försäkrad, säger Tomas Sundström.
Trots ­dramatiska bränder i Dalarna var det ganska få privata skogsägare som drabbades, säger han.
– Den största branden i Trängslet var ju på militärens område.

Läs mer om försäkringar i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
 • Nationella nyckelbiotopsinventeringen upphör

  I riksdagens budgetunderlag saknas pengar till en landsomfattande nyckelbiotopsinventering vilket gör att den nu upphör, meddelar Skogsstyrelsen. Även anslaget som ska ersätta skogsägare vid skydd av skog minskas kraftigt.
 • Annons
 • Ny mässa har fokus på skogsmaskiner

  Nu lanserar Maskinleverantörerna en mässa med fokus på maskiner och utrustning för storskaligt skogsbruk.
 • ”Träbyggande snabbar upp klimatkampen”

  DEBATT  Med tanke på det växande klimathotet och en byggsektor med enormt stort klimatavtryck måste omställningen till hållbart byggande gå snabbare. Både lösningen och kapaciteten finns om vi väljer trä som byggnadsmaterial– naturens klimatsmarta svar på betong, skriver Mikael Eliasson, Svenskt Trä.
 • Annons
 • Lär känna en grangeneral 

  Grangeneral, huggnings- eller PR-ansvarig.  Bakom titlarna finns jägmästarstudenter som enligt traditionen säljer julgranar i Stockholm. Här kan du lära känna dem.
 • Många fåglar i produktionsskogen

  En ny undersökning visar att vissa fågelarter som förknippas med äldre skog och höga naturvärden är vanliga i produktionsskogar.
 • Annons