För att locka massor av de där arbetsamma, avancerade och allmänbildade a-ungdomarna till skogsjobben har vi i branschen en del att göra.
Först och främst såklart skapa fler sådana arbeten som de har anledning att drömma om. Omväxling behövs, och inflytande, gemenskap och inte minst fortbildning. Vi visar på några av branschens goda exempel inom utbildningen i det här numret av tidningen som vi ägnar lite extra åt just utbildning och arbetsmarknad.
Och om jobben är kittlande behövs det sedan att ungdomarna upptäcker det och söker sig dit. Även där står sektorn inför stora utmaningar.
En av dessa utmaningar är att dagens unga har urbana värderingar var de än bor. De vistas i stor utsträckning på samma sidor på Internet vare sig de kommer hem efter en harjakt eller efter att ha hängt i ett förortsgym. De har samma varumärkesfavoriter, ofta samma karriärideal och beundrar lite för många idoler som aldrig verkar ha mellanlandat i verkligheten mellan Stockholm och New York. För dagens skogsfolk gäller det alltså att gå hem även bland stadsbarnen och bland alla storstadsmedier som fyller etern, tidningssidorna och ungdomarnas sinnen med sina värderingar.
En annan utmaning är att dagens unga väljer jobb efter lust, inte efter utsikter på arbetsmarknaden. ”Follow your heart” ekar det från såväl Hollywoodsåpor som skolvalsproffs, vänner och föräldrar. Att det behövs många maskinförare är därför inget särskilt oemotståndligt argument.
Ungdomar väljer också jobb efter förebilder. Samtidigt visar en undersökning gjord av svenska (!) Young Role Models in School att en normal yngling bara känner till sådär fem yrken väl, vad man verkligen gör där. Mot den bakgrunden måste det vara idealiskt med till exempel branschsatsningen ”Sveriges bästa prao” som tar på sig att skapa just detta i skogen.
För frågan hur man lockar unga får naturligtvis skogsbranschens kommunikatörer och chefer att lägga pannan i djupa veck och tänka ut slagkraftiga kampanjer. Men om skogskarriären ska locka måste alla hjälpa till. Skogsägare kan välkomna skolklasser till sin skog, anställda kan välkomna åttondeklassarna på prao (trots att det stjäl tid), chefer kan ställa upp på branschsatsningar. Alla kan berätta om skogen för ungdomarna. För i skogen finns inte bara Sveriges bästa prao. Utan även många av de bästa jobben.
Text: Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare