Solcellsparker söker sig till skog

11 september 2024 Motståndet mot solcellsparker på åkermark gör att exploatörerna söker sig till skogen. Det innebär samtidigt ett stort ingrepp i naturen. I dag har 11 000 hektar skog anmälts för anläggning av solparker.

Solcellspark, Skåramåla. Foto: Torbjörn Esping
I Skåramåla i södra Småland har European Energy förberett för en solcellspark på 42 hektar. Området kommer att omges med stängsel. Foto: Torbjörn Esping
Omslagsfoto: Jens Fältskog
Detta är en upplåst artikel ur tidningen SKOGEN – ett smakprov! Övrigt material är låst för andra än prenumeranter. Missa inget – teckna din prenumeration här.

I Skåramåla utanför Ryd nära gränsen mellan Småland och Blekinge bygger företaget European Energy en solpark på 42 hektar. Platsen var tidigare en stenig granskog. Nu har skogen avverkats, stubbarna brutits, ytskiktet tagits bort, och stenarna – några stora som bilar – har grävts ned. Sedan har marken jämnats till och packats med vält. På marken har man lagt högar med makadam och på bädden har betongfundament placerats ut.

Avgörande för att företaget gör sig det stora besväret att anlägga en solpark i den steniga småländska skogen är att man redan har åtta vindkraftverk på plats och därmed inte behöva en ny, dyr anslutningsavgift till elnätet. Men det spelar också in att det oftast bara är skogsmark som finns tillgänglig. Det är svårt att få tillstånd till stora solparker på jordbruksmark i vissa län.

– Skogen har blivit allt viktigare för oss. Vi har fler projekt på skogsmark än på jordbruksmark. Även om det inte är omöjligt så är det betydligt svårare att få lov att etablera sig på lantbruksmark, säger Peter Braun på European Energy som har 15 pågående projekt på sammanlagt 1 500 hektar skogsmark.

Peter Braun, European Energy

Enligt en rapport från Nätverket för solparker har 11 000 hektar skogsmark anmälts för solparker. Till det kommer ytterligare upp till 8 000 hektar mark som är delvis skogsmark. Det finns enskilda projekt som ligger på över 500 hektar. Långt ifrån alla projekt förverkligas dock.

Det finns ett motstånd mot solparker i skogen. Skogsstyrelsen påpekar att exploatering av skogsmark oftast medför att naturvärden knutna till skog påverkas negativt och i många fall helt spolieras.

– Generellt kan det vara bra att i första hand välja mark som redan är exploaterad, säger Swantje Oostra på Skogsstyrelsen.


Swantje Oostra, Skogsstyrelsen

Länsstyrelsen krävde stopp för stängsel runt solparken i Skåramåla, eftersom det blir ett hinder för viltet och allmänheten att röra sig i området. European Energy fick dock rätt efter att ha överklagat och hänvisat till säkerheten och risk för stölder.

Miljöorganisationen Birdlife Sverige är emot att solparker placeras i skogar med höga naturvärden. Det är inte fallet i Skåramåla, men Daniel Bengtsson på organisationen ser knappast att fågellivet gynnas av att produktionsskogen huggs ned och ersätts med en solpark.

– Skogen där är kanske inte den mest fantastiska ur ett naturvärdesperspektiv, men frågan är om det är det lämpligaste att kalhugga skogen och bygga solcellsparker. Snarare bör man fundera på hur man kan restaurera skogsmiljöerna, säger han.

Daniel Bengtsson, Birdlife

Enligt European Energy kommer marken i parken att bli grön av ängsväxter. Dessutom sparar man en sumpskog och har anlagt en damm. Man väljer platser med sämre skog en bit bort från bebyggelse.

– Det är inte så att vi har tagit någon vacker gammal strövskog. Skogen som var där innan var utan större naturvärden och närmast ogenomtränglig på grund av all sten, säger Peter Braun.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb