Södra tar ny strid mot nätpubliceringar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den nya dataskyddsförordningen ger stöd för att Skogsstyrelsens publiceringar av avverkningsanmälningar på nätet inte är tillåten. Det anser Södra och prövar återigen frågan rättsligt.

Södra kommer att bistå den markägare som genom rättslig prövning velat stoppa att publiceringarna görs utan skogsägares samtycke.  

Annons
Annons

Markägaren fick först rätt i förvaltningsrätten. Men Skogsstyrelsen överklagade till kammarrätten som i mars i år slog fast att publiceringarna får fortsätta. Men den domen tog inte hänsyn till EU:s nya dataskyddsförordning GDPR som infördes strax därefter, påpekar Södra.

–Det är vår uppfattning att den nya lagstiftningen ger ett starkare skydd för den enskilde när det gäller behandling av personuppgifter, kommenterar skogsstrateg Göran Örlander på Södras webbplats.

Södra anser att Skogsstyrelsens publiceringar innebär ett alltför stort intrång i den personliga integriteten och utgör en onödig exponering av näringsverksamhet.

–Om Skogsstyrelsen vill fortsätta publicera detaljerade kartuppgifter där avverkningsanmälningar läggs ut till allmän beskådan bör markägarna först ge sitt godkännande, fortsätter Göran Örlander.

Hösten 2016 ställde Södra frågan till 300 markägare om de godkänner digital publicering av slutavverkningar. 97 procent svarade nej.

 

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons