Södra tar ny strid mot nätpubliceringar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den nya dataskyddsförordningen ger stöd för att Skogsstyrelsens publiceringar av avverkningsanmälningar på nätet inte är tillåten. Det anser Södra och prövar återigen frågan rättsligt.

Södra kommer att bistå den markägare som genom rättslig prövning velat stoppa att publiceringarna görs utan skogsägares samtycke.  

Annons
Annons

Markägaren fick först rätt i förvaltningsrätten. Men Skogsstyrelsen överklagade till kammarrätten som i mars i år slog fast att publiceringarna får fortsätta. Men den domen tog inte hänsyn till EU:s nya dataskyddsförordning GDPR som infördes strax därefter, påpekar Södra.

–Det är vår uppfattning att den nya lagstiftningen ger ett starkare skydd för den enskilde när det gäller behandling av personuppgifter, kommenterar skogsstrateg Göran Örlander på Södras webbplats.

Södra anser att Skogsstyrelsens publiceringar innebär ett alltför stort intrång i den personliga integriteten och utgör en onödig exponering av näringsverksamhet.

–Om Skogsstyrelsen vill fortsätta publicera detaljerade kartuppgifter där avverkningsanmälningar läggs ut till allmän beskådan bör markägarna först ge sitt godkännande, fortsätter Göran Örlander.

Hösten 2016 ställde Södra frågan till 300 markägare om de godkänner digital publicering av slutavverkningar. 97 procent svarade nej.

 

Publicerad:
 • Svensk paviljong blir en skog

  Den svenska paviljongen på världsutställningen i Dubai 2020 har skogen som inspirationskälla.
 • Annons
 • Svenska skogsplantor har under året investerat närmare 21 miljoner kronor i plantskolan i Vibytorp.

  Miljoninvesterar i ökad plantproduktion

  Svenska skogsplantor har under året investerat närmare 21 miljoner kronor i plantskolan i Vibytorp utanför Hallsberg. Sex miljoner fler plantor ska produceras varje år.
 • Skogssverige ger dig 132 tips för att lyckas med julgranen.

  Allt du velat veta om julgranar

  Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl, Viagra eller kopparmynt i julgransfoten? Svaren ges i kanske världens längsta tipslista om hur du lyckas med julgranen.
 • Annons
 • Podden visar vägen till skogsjobb

  I avsnitt 45 djupdyker Skogspodden i skogens kompetensförsörjning med fyra intervjuer. 
 • Sten Nilsson har skrivit en omvärldsanalys som är ett underlag i arbetet med det nationella skogsprogrammet.

  ”Skogsnäringen behöver dialog med sin omvärld”

  Sten Nilsson, vd för Forest sector insights, ska prata om globala trender på det nationella skogsprogrammets konferens senare i veckan. SKOGEN ställde några frågor om framtiden för svensk skogsnäring.
 • Annons