Södra tar ny strid mot nätpubliceringar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den nya dataskyddsförordningen ger stöd för att Skogsstyrelsens publiceringar av avverkningsanmälningar på nätet inte är tillåten. Det anser Södra och prövar återigen frågan rättsligt.

Södra kommer att bistå den markägare som genom rättslig prövning velat stoppa att publiceringarna görs utan skogsägares samtycke.  

Annons
Annons

Markägaren fick först rätt i förvaltningsrätten. Men Skogsstyrelsen överklagade till kammarrätten som i mars i år slog fast att publiceringarna får fortsätta. Men den domen tog inte hänsyn till EU:s nya dataskyddsförordning GDPR som infördes strax därefter, påpekar Södra.

–Det är vår uppfattning att den nya lagstiftningen ger ett starkare skydd för den enskilde när det gäller behandling av personuppgifter, kommenterar skogsstrateg Göran Örlander på Södras webbplats.

Södra anser att Skogsstyrelsens publiceringar innebär ett alltför stort intrång i den personliga integriteten och utgör en onödig exponering av näringsverksamhet.

–Om Skogsstyrelsen vill fortsätta publicera detaljerade kartuppgifter där avverkningsanmälningar läggs ut till allmän beskådan bör markägarna först ge sitt godkännande, fortsätter Göran Örlander.

Hösten 2016 ställde Södra frågan till 300 markägare om de godkänner digital publicering av slutavverkningar. 97 procent svarade nej.

 

Publicerad:
 • Mikael Frimodig

  ”Skoj varje dag”

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  DRÖMJOBB. Mikael Frimodig är en del av sälj­teamet hos maskintillverkaren Eco Log. 
 • Annons
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Annons
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Annons