Södra tar ny strid mot nätpubliceringar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den nya dataskyddsförordningen ger stöd för att Skogsstyrelsens publiceringar av avverkningsanmälningar på nätet inte är tillåten. Det anser Södra och prövar återigen frågan rättsligt.

Södra kommer att bistå den markägare som genom rättslig prövning velat stoppa att publiceringarna görs utan skogsägares samtycke.  

Annons
Annons

Markägaren fick först rätt i förvaltningsrätten. Men Skogsstyrelsen överklagade till kammarrätten som i mars i år slog fast att publiceringarna får fortsätta. Men den domen tog inte hänsyn till EU:s nya dataskyddsförordning GDPR som infördes strax därefter, påpekar Södra.

–Det är vår uppfattning att den nya lagstiftningen ger ett starkare skydd för den enskilde när det gäller behandling av personuppgifter, kommenterar skogsstrateg Göran Örlander på Södras webbplats.

Södra anser att Skogsstyrelsens publiceringar innebär ett alltför stort intrång i den personliga integriteten och utgör en onödig exponering av näringsverksamhet.

–Om Skogsstyrelsen vill fortsätta publicera detaljerade kartuppgifter där avverkningsanmälningar läggs ut till allmän beskådan bör markägarna först ge sitt godkännande, fortsätter Göran Örlander.

Hösten 2016 ställde Södra frågan till 300 markägare om de godkänner digital publicering av slutavverkningar. 97 procent svarade nej.

 

Publicerad:
 • Minskad lönsamhet för skogsbrukare

  Medan skogsindustrin går på högvarv minskar lönsamheten i skogsbruket, enligt en rapport från LRF Konsult.
 • Annons
 • Het konjunktur gynnar skogsindustrin

  Exportvärdet för skogsprodukter har ökat under 2018. I Europa är efterfrågan på trävaror fortsatt god men från utomeuropeiska marknader märks en minskad efterfrågan, enligt en rapport från Skogsindustrierna.
 • Björn Lundqvist

  ”Jag vill vara med och påverka”

  INFLYTANDE. Gärna reservat, om jag får vara med och påverka. Så tänker Björn Lundqvist om sin gammelskog. Men ­värderingen är den svåra frågan.
 • Annons
 • Vi kan lära klimatanpassning av andra

  Kategorier: debatt, Jan Hedberg
  DEBATT. Flera länder ute i världen drabbas av bränder och skadeangrepp som får det att hisna! Eller tänk ifall ett par miljoner hektar skog skulle brinna i Sverige på ett år. Det gäller att vi lär av dem som börjat anpassa sig, skriver Jan Hedberg.
 • Fin föryngring utan kalhyggen

  I en unik, jämförande långtidsstudie har forskare hittat en metod för att framgångsrikt föryngra svartgran naturligt och utan kalhyggen.
 • Annons