Södra sår egna björkfrön

5 december 2023 Skörden av björkfrön från Södras växthus i Falkenberg har varit god. Det betyder att man nu för första gången kommer att driva fram förädlade björkplantor från frö i egen regi, med start under våren 2024.

Södra sår egna björkfrön
Björkfröodling i växthus. Foto: Malin Arnesson/Södra

De första plantorna förväntas komma ut på marknaden tidigast våren 2025.

Bakgrunden är att Södra under många år märkt en stadigt ökad efterfrågan från markägare som vill plantera björk, vilket resulterade i att ett växthus speciellt avsett för björkfröodling för några år sedan byggdes vid plantskolan i Falkenberg.

– Vi såg en vikande tillgång på björkfrö samtidigt som fler och fler skogsägare började intressera sig för björk. Därför beslutade vi att testa att odla fram fröer på egen hand. Efter några år av intensivt arbete, är det glädjande att vår satsning så snabbt har visat sig vara framgångsrik säger Magnus Petersson, skogsbrukschef på Södra i ett pressmeddelande.

Hur många plantor som kommer att finnas till försäljning i en första omgång, och vilken kapacitet som planeras framöver, är än så länge oklart.

– Våren 2025 räknar vi med att ha många björkplantor klara för försäljning. Vi har nu en modell och en metodik för hur vi vill jobba med björkfröodling och vi tror att det finns möjlighet att skala upp produktionen framåt, säger Johan Henriksson, odlingschef i Falkenberg, i pressmeddelandet.

Björkfröodlingen i Falkenberg ägs tillsammans med Sveaskog. Södra driver och förvaltar fröodlingen, och Sveaskog står för halva kostnaden och får också halva fröskörden. Björkklonerna som används till fröodlingen kommer från Skogforsks långsiktiga förädlingsarbete med björk.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb