Södra permitterar vid sågverk

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Mönsterås Sågverk. Foto: Per Pixel Petersson.
Pandemin har lett till minskad efterfrågan på vissa marknader för Södra Wood som kortidspermitterar anställda. Inledningsvis berörs två sågverk.

Södra Wood inför korttidspermittering vid sågverket i Mönsterås och inleder förhandlingar gällande produktionsanläggningen i Orrefors, skriver Södra i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Bakgrunden är minskad efterfrågan från Storbritannien och Irland på grund av pandemin. Även permitteringar vid Södra Wood UK i Storbritannien och  produktionsanläggningen i Hamina, Finland, kan bli aktuella.

Södra Woods totala produktion kommer kortsiktigt att minska med 25 procent. Produktionstakten ska löpande anpassas efter förändringar i omvärlden, enligt Södra.

”Vi har noterat en snabbt minskad efterfrågan i Storbritannien och Irland senaste veckan, som vi snabbt anpassar vår produktion efter så att vi har en bra balans mellan vår produktion och efterfrågan. Tack vare möjligheten till korttidspermittering har vi en beredskap för att snabbt kunna öka produktionen igen”, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood.

Södra går in i detta osäkra läge med välbalanserade lager, fortsätter han.

” Vår Europamarknad, undantaget Storbritannien, visar en relativt normal efterfrågan och Asienmarknaden återhämtar sig. Samtidigt ser vi en högre frånvaro bland vår personal, både i form av sjukfrånvaro och vård av barn, som ger påverkan på vår produktion. Detta beslut är huvudsakligen beroende av utvecklingen i Storbritannien och de enheter som inte levererar dit fortsätter producera för fullt tills vidare”, enligt Jörgen Lindquist.

 

 


 

Publicerad:
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons