Södra larmar om stora barkborreskador

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Hälften av granskogen på Södras medlemsägda fastigheter har skador av granbarkborre, visar en inventering.

Södra har nyligen inventerat skadeläget för granskogen efter sommarens angrepp av granbarkborre. Totalt uppskattas 750 000 kubikmeter vara skadat och döende på Södras medlemsfastigheter. Denna areal utgör cirka hälften av den totala skogsmarksarealen vilket tyder på att ca 1,5 miljoner kubikmeter kan vara skadat i Götaland.

Annons
Annons

- Inventeringen visar att skadorna varierar mycket inom Södras område och inte oväntat hittar vi mest skador i sydöstra delarna av Götaland medan de västra områdena uppvisar mer normala skadenivåer, säger Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog, i ett pressmeddelande från Södra.

Södras inventering har gjorts på fler än 200 fastigheter och ger en preliminär bild av skogsskadorna. Hur stor andel som inte upptäckts är svårt att bedöma, men läget är med säkerhet värre eftersom träd som angripits sent på säsongen fortfarande kan ha grön barrfärg.

- Som skogsägare är det viktigt att du inventerar din fastighet så snart som möjligt för att identifiera skadorna. Vi uppmanar till självverksamhet när angreppen är av mindre omfattning och vi kommer att hjälpa skogsägare som har behov.

Avverkningarna är redan i full gång på flera platser och arbetet kommer att pågå hela hösten och vintern. Genom att avverka angripna träd kan virkesvärdet i viss mån räddas. Att få ut insekter ur skogen minskar även skadorna inför kommande säsong.

- Men först och främst kommer säkerheten. Saknar man erfarenhet och nödvändig kunskap så sök professionell hjälp, uppmanar Olof Hansson.

Publicerad:
 • Kraftiga skogsbränder kan öka kolupptag

  Kategorier: skogsbränder, kolupptag
  Skogen som växer upp efter en skogsbrand kan, under vissa förhållanden, kompensera för brandens kolutsläpp, enligt amerikanska klimatforskare.
 • Annons
 • Drifttid upp, prestation ned

  Uppstädning efter stormar drog sannolikt ned skogsmaskinernas effektivitet i den senaste produktivitetsundersökning som gjorts.
 • Fossilfritt hela vägen till kund

  Södra lanserar nu produkter där ingen fossil energi använts vare sig inom framställning eller transport.
 • Annons
 • ”Produktivitet får inte gå ut över kvalitet”

  När kraven på lönsamhet, produktivitet och hänsyn ska samsas är det upp till entreprenören och ytterst maskinföraren att lösa ekvationen. Just produktivitet är ett laddat ord och många vill hellre prata om kvalitet.
 • Ny klassning av bränsleved

  Den 13 september inför Biometria klassning av bränsleved i två klasser, prima och utskott.
 • Annons