Södra inför sågstopp i jul

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Södras sågverk
Foto: Södra.
Södra förlänger produktionsstoppet vid jul och nyår för sågverken.

Stoppet ska minska produktionen med 30 000 kubikmeter. Uppehållet görs för att möta en lägre efterfrågan på sågade trävaror de kommande månaderna, skriver Södra i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Södras sågverk har producerat en högre andel gran senaste halvåret som en följd av granbarkborreangreppen.  Sågningen av det barkborreangripna timret kommer dock att vara slutförd i slutet av året.

”Vi ser att vi har haft en normal försäljningstakt under året tack vare en god och långsiktig relation med våra kunder. Det har dock varit utmanande att hantera en ökad andel gran i produktionen samtidigt som marknaden för trävaror försämrats under året. Vi ser nu att ett kortsiktigt produktionsstopp runt jul och nyår, i kombination med ökad försäljning till USA och Asien, kommer göra att vi är väl positionerade inför 2020", säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef, Södra Wood. 

 

 

Publicerad:
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons