Sociala skogen lockar studenter

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
Skogsjobb är inte så ensamt som många tror. Det är en fördel att vara social, säger både Lisa Wästling och Erik Lenz som går skogligt basår på Jälla naturbruksgymnasium. Utbildningen ger behörighet till och platsgaranti på Skogs­mästarskolan i Skinnskatteberg.

Lisa Wästling, 20 år
Hemort: Ringvalla, utanför Sala.
Gör: Går skogligt basår på Jällagymnasiet i Uppsala.
Utbildning: Ekonomiprogrammet på gym­nasiet.
Intressen: Jakt och att vara ute i naturen.
Gör om fem år: Arbetar inom skogsbranschen.

Annons
Annons

Lisa WästlingLisa WästlingVarför vill du jobba med skog?
– Jag är uppvuxen på landet utanför Sala och har tillbringat mycket tid i vår egen skog. Intresset för skogsbruket kom med åldern, då jag insåg att skogen är så mycket mer än en ­härlig plats att vara i.

Vad tycker du om utbildningen?
– Det är roligt och nyttigt att få lära sig saker på plats ute i skogen. Vi har många praktiska moment, vilket är väldigt lärorikt.

Vad är roligast och svårast i skolan?
– Det svåraste hittills har varit att plugga in växtarter. Roligast är att vara ute och snitsla och planera det som ska göras. En bonus är att vi får jobba mycket i grupp och lära oss från varandra. 

Vad vill du jobba med när du är färdig skogsmästare?
–Jag skulle nog helst vilja jobba som skogsrådgivare, virkesköpare eller skogsinspektor.

Vilka egenskaper tror du är bra att ha om man ska jobba i skogen?
– Att vara social är en fördel. Att jobba inom skogsbranschen är oftast inte så ensamt som en del säkert tror. Man bör också vara flexibel och kunna samarbeta.

Läs mer om Skogens barn i SKOGEN 12/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

 

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons