LÅGPRISLÖSNING.

Sniklunning med Karolina

25 november 2016 Att släpa fram rejäla stamblock behöver inte vara besvärligt. Häng med Karolina Åström när hon kör fram mäktiga stammar med en vanlig traktor och lunningsbanke.

Det varken dånar eller brakar. Ett mjukt muller är det enda som bryter tystnaden Ljudet kommer från en liten röd traktor som släpar stora trädstammar. 
– Några kompisar ska bygga en timmerstuga, berättar Karo­lina som under ett besök hemma på gården i Jämtland passar på att köra fram timmerstockarna som ska bli husets väggar.

Karolina Åström kör traktor Lägg en kedja under stammen. Haka fast den i lunningsbanken. Lyft och kör iväg, instruerar Karolina Åström.Stocken Karolina precis gör fast vid traktorn är mäktig: Tolv meter lång och 25 centimeter i diameter – i toppändan! 
Att lunna stamblock går ­faktiskt riktigt bra att göra med små maskiner, men det kräver en viss teknik. Karolinas utrustning kan tyckas grundläggande, men är väldigt effektiv. Traktorn är en Volvo T24, en än i dag mycket vanlig lantbrukstraktor från sent femtiotal. En så kallad lunningsbanke sitter på traktorns hydrauliska trepunktslyft och hela ekipaget kostar inte mer än 10 000 kronor. 

– Det här är egentligen värsta ”snikekipaget”. Vår gamla lilltraktor, en stålbalk som lyfter stockarna och en kätting att ­snara fast dom med, men det fungerar jättebra och är mycket smidigare och säkrare jämfört med om jag skulle använt fyr­hjuling. På den finns ingenstans att förankra lunningsbalken och stockarna måste lyftas manuellt. 

Med traktorn kan man enkelt lyfta stockarna med hydrauliken och sitter dessutom mer skyddad än på en fyrhjuling.
– Och så kan jag vara miljö­smart. Traktorn går på E85-­etanol, konstaterar Karolina och tillägger att det går att lasta ytterligare stockar på lunningsbanken. 

Fast det gäller att planera körningen. De långa stamblocken vill gärna gena i kurvorna. Man måste ligga ett steg före och tänka framåt hela tiden. Samtidigt gäller det att ha full koll bakåt. 
– Stammar eller rotben på övriga träd får ju inte skadas av stamblock som skrapar i, påpekar hon. 

Karolina avslöjar sedan att några av de stora trädstammarna tidigare faktiskt har vinschats fram till traktorvägen.
– Men bara ett fåtal. Med en sådan här liten smidig traktor kör jag praktiskt ända fram till stubben och hämtar stocken, skrattar Karolina.
Hon visar att spåren i blåbärsriset efter den lilla traktorn knappt syns.

SKOGEN 10/2016

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb