Snart kommer domen om fjällnära skogar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Mats Bildström, SKOGENbild.
I veckan inleds förhandlingarna om målen om fjällnära skogar i hovrätten.”Ytterst handlar det om vilket grundlagsskydd vi har i Sverige för skydd av egendom”, säger Anders Pettersson, näringspolitisk talesperson för Allmänningsskogarna i Västerbotten.

Den 10-11 mars kommer de uppmärksammade målen om de fjällnära skogarna upp i mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt.

Annons
Annons

”Utfallet därifrån är inte bara viktigt för de tusentals ägare av fjällnära skog som riskerar att förlora värdet på sina fastigheter. Ytterst handlar om vilket grundlagsskydd vi har i Sverige för skydd av egendom”, skriver Allmänningsskogarna i Västerbotten i ett pressmeddelande.

Sedan några år tillbaka nekar Skogsstyrelsen avverkningstillstånd i fjällnära skogar med naturvärden. Markägarna får heller ingen ersättning för uteblivna avverkningar.  Drabbade markägare har sett sig tvungna att stämma staten och kräva ersättning. Ifjol vann några av dessa skogsägare en seger i den lägre instansen mark- och miljödomstolen i Umeå. Det är dessa domar som staten överklagat och som nu ska avgöras i högre instans.

”Principiellt handlar dessa mål om den enskildes rätt till sin egendom och vilken möjlighet staten har att inskränka i sådan rätt utan att betala fullvärdig ersättning”, enligt Allmänningsskogarna i Västerbotten.

Dom väntas den 21 april.

(Texten har ändrats 12/3)

Publicerad:
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons