MASKINERNA.

Snart kan ryss och tysk ta initiativet

16 mars 2018 Den svenska marknaden är stark just nu, enligt Torbjörn Johnsen som är en erfaren trendspanare. Men den kommer knappast att ­kunna växa och den inhemska teknikutvecklingen måste se upp för konkurrens utifrån.

Torbjörn Johnsen är delägare av Skogsforum och van trendspanare sedan sina år på Elmia. Även på Skogsforum lägger han tid på marknadsanalyser av till exempel maskinstorlekar och geografiska skillnader. För det är i skogen träden växer och transporterna därifrån är en stor del av maskinmarknadens ­speciella villkor.

Torbjörn JohnsenTorbjörn Johnsen– Det som påverkar hur många maskiner som säljs är förstås virkesflödet och hur bra betalt virket ger. Med mycket virke i omlopp slits maskinerna. De är ändå ­otroligt hållbara sett till miljön de går i, men kör man mycket måste de regelbundet bytas ut. 
Marknadsläget påverkas även av entreprenörernas situation: Känner de sig trygga med kontrakten och har mycket jobb vågar de sig på maskinaffärer. 
– Finns det däremot stora osäkerhetsfaktorer kanske man väljer att försöka köra ett halvår eller ett år till innan man byter till ny maskin, säger Torbjörn Johnsen.

På den internationella horisonten finns en hel del att hålla ögonen på och fundera över, enligt Torbjörn. Det är inte självklart vad som kommer att hända:
– Alla tillverkare säljer mer i Ryssland än tidigare. Kinas virkesbehov driver på och kanske kommer Ryssland redan i år att gå om Sverige som världens största marknad för kortvirkesmaskiner. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 2/2018
Där kan du även läsa mycker mer om de hetaste maskintrenderna – och vad som väntar runt hörnet. 
Läs SKOGEN-numret digitalt

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Erik leder LRF efter Hatt
SkogsJobb