Snäll gasell värnar personalen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Bilden är en genrebild. Foto: Thomas Adolfsén, SKOGEN-bild.
Alfa Skogsservice, som har utsetts till ett av Sveriges Gasellföretag 2016 av Dagens Industri, sätter medarbetarna först. "I dag är mitt jobb att utveckla människor," säger ägaren Ivo Krsek.

För att få utmärkelsen krävs att företaget bland annat har ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren, att det har vuxit med hjälp av egen personal och det har sunda finanser. Det är mål som Ivo Krsek, ägare till Alfa Skogsservice, har klarat med råge. Mellan 2012 och 2015 ökade omsättningen med hela 224 procent, skriver SCA Skog på sin hemsida.

Annons
Annons

Alfa Skogsservice har 68 anställda omräknat till heltidstjänster. Företaget utför plantering, röjning, trädfällning, kottplockning och andra skogskötseltjänster. SCA är den största kunden i Norrland medan Sveaskog är störst om man ser till hela landet.

Företaget startades av vd Ivo Krsek, mediestudenten som kom till Sverige från Tjeckien som sommarjobbande plantsättare. När kärleken fick honom att bli kvar i Sverige fortsatte han att arbeta med skogsskötsel som anställd. Så småningom kom känslan av att han skulle kunna göra ett bättre jobb genom att vara sin egen. Det fick honom att starta Alfa Skogsservice 2011. I takt med att företaget vuxit sig allt större har Ivo delegerat allt mer till platschefer och projektledare.

– I dag är mitt jobb att utveckla människor! Det är en otroligt viktigt del av ett företag, det är ju medarbetarna som är den viktigaste resursen.

Vilka tips på framgångsfaktorer har du  till den som funderar på att starta eget eller vill utveckla sitt företag?

– Var ärlig! Mot både dig själv, dina medarbetare och dina kunder. Det kommer man långt på. Sedan: Våga satsa! Ha inte för små visioner, för även om de kan kännas overkliga så går det att nå hela vägen fram. Och sist, och kanske det viktigaste: Kvalitet! Tumma aldrig på den!

Ivo Krseks företag har i flera sammanhang uppmärksammats för sin goda personalpolitik.

Publicerad:
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons