”Snåla inte – välj ett bra frö”

20 april 2022 Med ett bra frö kan du sänka frögivan och så glesare. Du får ett bestånd med jämnare tillväxt som dessutom är lättare att röja. Det säger Ulstand Wennström, seniorforskare på Skogforsk, i Sista ordet i SKOGEN.

”Snåla inte – välj ett bra frö”

Ett tips till dig som ska föryngra med tall i år är att överväga sådd. Det brådskar inte, men det är hög tid att planera. 

– För norra Sverige är slutet av maj lämpligt och för södra mitten av maj. Snön är borta, men fukten finns kvar i marken. Samtidigt har fåglarna annat än frön att äta, säger Ulfstand Wennström som är seniorforskare inom förädling hos Skogforsk. 

Men när du bestämt dig för sådd: Snåla inte! 

– Välj ett plantagefrö. Det både gror, överlever och växer bättre. Med ett bra frö kan du sänka frögivan och så glesare. Du får ett bestånd med jämnare tillväxt som dessutom är lättare att röja. 

Totalt får man räkna med ett två-tre hekto tallfrö per hektar, uppskattar han. 

– För hålla nere kostnaderna kan man blanda plantagefrö och beståndsfrö. Redan med en andel plantagefrö på 25 till 50 procent får man stora tillväxtfördelar. När du senare röjer kommer du i huvudsak lämna plantagefröplantor som huvudstammar. 

Lämplig mark får inte vara för torr, men inte heller för bördig. 

– Lav och lingonris kan vara tecken på att det är för torrt, men blåbärsris är bra. Det måste finnas en kapillaritet i backen, säger Ulfstand Wennström. 

Markberedning behövs, men gå inte för djupt, varnar han. 

– Skrapa lätt på markytan. Lagom är att frigöra blekjorden. Gå absolut inte ned i rostjorden, då  är risken för uppfrysning stor. 

– Efter markberedning kan man med fördel utföra mikropreparering. Det ökar plantbildningen med upp till 30 procent – det vill säga att man trycker till marken med ett våffelmöstrat verktyg eller däcket på en mountainbike. Det förbättrar vattentillgången och ger fröna en alldeles lagom gles täckning av mineraljord. 

Om tecken på plantor uteblir efter en första, torr sommar – vänta ett år till innan du åtgärdar.  

– Det kan vara svårt att se om fröna gror. Sådden kan ta fart året efter. 

Tillgången på plantagefrö är god och det finns förutsättningar att lyckas med sådd. 

– Om man misslyckas har man oftast sått för sent, valt för torr eller bördig mark eller markberett felaktigt. Resultatet varierar mycket mellan år och brist på nederbörd är ofta orsaken. Följer man regelboken går det oftast bra. 

UR SKOGEN 3/2022

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb