Snabbspår till ny maskin

7 mars Genom ett specialanpassat hyresavtal av skogsmaskiner hoppas Stora Enso knyta till sig fler maskinentreprenörer. Nu söker man nya aspiranter för att komma igång under 2024.

Snabbspår till ny maskin
Arkivbild: Jens Fältskog

Konceptet som kallas Harvesting Partner går ut på att göra det enklare att starta eget inom skogsentreprenad. 

Den entreprenör som ansluter sig får ett fyraårigt kontrakt och hyr via ett samarbete med banken SEB nya maskiner under avtalsperioden. I partnerpaketet ingår dessutom avverkningsuppdrag, bokföringstjänster, HR-tjänster och utbildning.

Enligt modellen hyrs maskinerna till en bestämd månadskostnad under fyra år, varefter maskinerna återlämnas till Stora Enso för underhåll och vidare användning. Antingen i en ny hyresaffär eller för att utbilda nya avverkningspartners.

– Vi vill sänka trösklarna för nya entreprenörer och göra det enklare för dem att starta eget. Framförallt slipper de utmaningen i att ordna med finansieringen av maskinerna. Dessutom får de stöd i sitt företagande från oss. Det är brist på maskinförare och vi vill förenkla för dem att verka i den här branschen. Det blir en win-win-situation helt enkelt, säger Mattias Bränngård, initiativtagare till konceptet på Stora Enso i ett pressmeddelande

Ansökningsprocessen är uppdelad i flera steg varav det första är att lämna en intresseanmälan. Därefter gör Stora Enso ett urval och kallar till intervjuer och fortsatta förhandlingar.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb