Småskaliga försök med egna frön

22 april 2013 Åke Lundmark har under flera årtionden själv klängt frön, drivit upp plantor och odlat sin skog. Här ger han sina erfarenheter.

Småskaliga försök med egna frön

Åke plockar kott från noggrant utvalda träd under vinterhalvåret. Då vet han att alla frön har samma ursprung och att en eventuell kvalitetsskillnad inte ska kunna påverka resultatet.
–Ta aldrig frön från sjuka eller dåliga träd! Då ökar risken för sjuka avkommor, menar Åke.

Sedan klänger kottarna i pannrummet hemma i Boden. Med hjälp av ljus, värme och torr omgivning, ofta en pappkartong, får kottarna att öppna sig och fröna lossna. Åke har även testat att klänga kott från ovanliga trädslag som contorta och lärk, svartgran och vitgran liksom cembratall.
–Grankottarna är enkla att få frön ur medan contorta och svartgran ger bäst resultat om kottarna först läggs i vatten. I mitt trädgårdsland sår jag de frön som ska bli plantor. Jag gör det för att jag vill lära mig mer om hur frön från olika trädslag utvecklas till färdiga plantor. Därefter har jag planterat dem på olika ställen på min skogsfastighet utanför Arvidsjaur. Sedan antecknat noga och följt upp hur det går.

Åke Lundmarks småskaliga försök har visat honom att vanlig tall ofta startar snabbare än contorta. Men redan efter tre år har contortan tagit igen det den förlorade i starten. Försöken visar också att contortaplantan är extremt skuggkänslig.
–Den som ska fylla luckor i en befintlig plantering med contorta ska plantera så snabbt som möjligt för att undvika skuggrisken, tipsar Åke.
Cembratallen upplever han som ett trivsamt men jätte-trögt träd.
–Den har stora frön och stora frön gror snabbt. Cembran kan växa trångt och i djup skugga men växer riktigt sakta hela tiden oavsett var den planteras.

Till sist vill Åke Lundmark ge ett tips till den som vill så in direkt på hygget.
–Spara aldrig på fröna. Om du lägger riktmärket vid 6000 till 7000 frön per hektar får du frihet och möjlighet att senare vid röjningen kunna välja fram de bästa plantorna.

SKOGEN 3/2013

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb