Småskaliga försök med egna frön

Bild för Matts Bildström Written by Matts Bildström On the
Åke Lundmark
På gården i Storberg, Arvidsjaur, odlar Åke Lundmark fram sina skogsplantor. Det har lagt grunden för hans gedigna kunskaper om olika trädslag.
Åke Lundmark har under flera årtionden själv klängt frön, drivit upp plantor och odlat sin skog. Här ger han sina erfarenheter.

Åke plockar kott från noggrant utvalda träd under vinterhalvåret. Då vet han att alla frön har samma ursprung och att en eventuell kvalitetsskillnad inte ska kunna påverka resultatet.
–Ta aldrig frön från sjuka eller dåliga träd! Då ökar risken för sjuka avkommor, menar Åke.

Annons
Annons

Sedan klänger kottarna i pannrummet hemma i Boden. Med hjälp av ljus, värme och torr omgivning, ofta en pappkartong, får kottarna att öppna sig och fröna lossna. Åke har även testat att klänga kott från ovanliga trädslag som contorta och lärk, svartgran och vitgran liksom cembratall.
–Grankottarna är enkla att få frön ur medan contorta och svartgran ger bäst resultat om kottarna först läggs i vatten. I mitt trädgårdsland sår jag de frön som ska bli plantor. Jag gör det för att jag vill lära mig mer om hur frön från olika trädslag utvecklas till färdiga plantor. Därefter har jag planterat dem på olika ställen på min skogsfastighet utanför Arvidsjaur. Sedan antecknat noga och följt upp hur det går.

Åke Lundmarks småskaliga försök har visat honom att vanlig tall ofta startar snabbare än contorta. Men redan efter tre år har contortan tagit igen det den förlorade i starten. Försöken visar också att contortaplantan är extremt skuggkänslig.
–Den som ska fylla luckor i en befintlig plantering med contorta ska plantera så snabbt som möjligt för att undvika skuggrisken, tipsar Åke.
Cembratallen upplever han som ett trivsamt men jätte-trögt träd.
–Den har stora frön och stora frön gror snabbt. Cembran kan växa trångt och i djup skugga men växer riktigt sakta hela tiden oavsett var den planteras.

Till sist vill Åke Lundmark ge ett tips till den som vill så in direkt på hygget.
–Spara aldrig på fröna. Om du lägger riktmärket vid 6000 till 7000 frön per hektar får du frihet och möjlighet att senare vid röjningen kunna välja fram de bästa plantorna.

SKOGEN 3/2013

 

Publicerad:
Bild för Matts Bildström
Matts Bildström
Frilansjournalist och fotograf
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons