Smarta träd anpassar sig

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
borrprov trädstam
Den amerikanska forskaren Melissa Enright tar ett prov ur en trädstam. Foto: Gerard Dean
FORSKNING. Skogarna är mycket bättre på att anpassa sig till ­klimatförändringar än vad man tidigare har trott. Träden kan vara smartare än vi har anat, enligt amerikanska forskare.

En undersökning av vanliga träd­arter i nordöstra USA visar att samtliga är extremt bra på att anpassa sig till det lokala klimatet. Forskarna gick igenom mer än 23 048 prover som tagits på träd i nio delstater, motsvarande en yta stor lika som Sverige. 

Annons
Annons

Man kollade sedan trädens årsringar och tog fram lokala månatliga väderleksrapporter.  
– Vi kunde sedan se hur indi­viduella träd reagerade på varia­tioner i klimatet under en 40-­års­period. Det finns klara bevis för en genomgripande lokal anpassning, säger Charles Canham som är skogsekologen vid Cary Institute of Ecosystem Studies som ansvarade för studien. 
De flesta trädslagen växte bättre under de år då det var lite kallare och våtare än det långsiktiga genomsnittet.

Undersökningen omfattade 14 av de vanligaste arterna i området, bland annat av gulbjörk, pappersbjörk, rödek, amerikansk bok, ­sockerlönn, rödlönn och rödgran. 
– Baserat på de här proven så är träden smartare än vi trodde. Men vi vet inte hur de gör det eller om de kan hålla takten med klimat­förändringarna, säger Charles ­Canham. 
Forskarna planerar nu att göra ytterligare undersökningar för att ta reda på varför träden kan anpassa sig så bra, bland annat genom att undersöka trädens gener. Man vill också analysera prover för en ännu längre tidsperiod. 

Text: Mikael Jägerbrand

SKOGEN 4/2019

 

Publicerad:
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Han vill starta ideell brandkår

  Det var rörande att se hur vanligt folk i gummistövlar försökte ­hjälpa varandra och sprang omkring med grenar i händerna för att släcka lågorna, säger Kenneth Pellas som anser att du behövs en brandkår med större vattenkapacitet än dagens.
 • Annons