Smarta träd anpassar sig

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
borrprov trädstam
Den amerikanska forskaren Melissa Enright tar ett prov ur en trädstam. Foto: Gerard Dean
FORSKNING. Skogarna är mycket bättre på att anpassa sig till ­klimatförändringar än vad man tidigare har trott. Träden kan vara smartare än vi har anat, enligt amerikanska forskare.

En undersökning av vanliga träd­arter i nordöstra USA visar att samtliga är extremt bra på att anpassa sig till det lokala klimatet. Forskarna gick igenom mer än 23 048 prover som tagits på träd i nio delstater, motsvarande en yta stor lika som Sverige. 

Annons
Annons

Man kollade sedan trädens årsringar och tog fram lokala månatliga väderleksrapporter.  
– Vi kunde sedan se hur indi­viduella träd reagerade på varia­tioner i klimatet under en 40-­års­period. Det finns klara bevis för en genomgripande lokal anpassning, säger Charles Canham som är skogsekologen vid Cary Institute of Ecosystem Studies som ansvarade för studien. 
De flesta trädslagen växte bättre under de år då det var lite kallare och våtare än det långsiktiga genomsnittet.

Undersökningen omfattade 14 av de vanligaste arterna i området, bland annat av gulbjörk, pappersbjörk, rödek, amerikansk bok, ­sockerlönn, rödlönn och rödgran. 
– Baserat på de här proven så är träden smartare än vi trodde. Men vi vet inte hur de gör det eller om de kan hålla takten med klimat­förändringarna, säger Charles ­Canham. 
Forskarna planerar nu att göra ytterligare undersökningar för att ta reda på varför träden kan anpassa sig så bra, bland annat genom att undersöka trädens gener. Man vill också analysera prover för en ännu längre tidsperiod. 

Text: Mikael Jägerbrand

SKOGEN 4/2019

 

Publicerad:
 • Gödsel sprids i skogen

  Nu kartläggs ­gödsling och klimat

  Skogsgödsling ökar tillväxten, bindningen av kol och klimatnyttan. Verkar det som. Åtminstone i vissa skogstyper. Om fyra år vet vi mer om hela ­bilden, hoppas en grupp SLU-forskare.
 • Annons
 • Dimmig skogssiluett

  ”Den boreala ­skogen är jordens lunga”

  Med intensifierad skogsvård kan tillväxten i den ­boreala ­skogen fördubblas under en tioårsperiod. Det visar ett ­forsk­ningsprogram i Norrbotten som pågått i 15 år. Till­växten binder kol och främjar ­klimatarbetet -vilket skulle kunna ge skogs­ägarna ­in­täkter i form av utsläppsrätter.
 • ”Kalavverkning måste fasas ut”

  DEBATT. Alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och kalavverkning fasas ut. Det är kris i skogen,  skriver 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare i ett upprop till politiker och myndigheter.
 • Annons
 • ”Skogsnäringen är inget särintresse”

  Kategorier: debatt, John Widegren, SvD
  Jag kan konstatera att Sten B Nilsson och Moderaterna har olika syn på vad ett särintresse är. Och att Moderaterna skulle ta bort pengarna för nya reservat är helt enkelt inte sant, skriver John Widegren (M) i en slutreplik i SvD.
 • Trädhotell får pris för ekoturism

  Treehotel i Harads utanför Boden har vunnit pris för att de "bäst levandegör svensk ekoturism".
 • Annons