Smarta träd anpassar sig

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
borrprov trädstam
Den amerikanska forskaren Melissa Enright tar ett prov ur en trädstam. Foto: Gerard Dean
FORSKNING. Skogarna är mycket bättre på att anpassa sig till ­klimatförändringar än vad man tidigare har trott. Träden kan vara smartare än vi har anat, enligt amerikanska forskare.

En undersökning av vanliga träd­arter i nordöstra USA visar att samtliga är extremt bra på att anpassa sig till det lokala klimatet. Forskarna gick igenom mer än 23 048 prover som tagits på träd i nio delstater, motsvarande en yta stor lika som Sverige. 

Annons
Annons

Man kollade sedan trädens årsringar och tog fram lokala månatliga väderleksrapporter.  
– Vi kunde sedan se hur indi­viduella träd reagerade på varia­tioner i klimatet under en 40-­års­period. Det finns klara bevis för en genomgripande lokal anpassning, säger Charles Canham som är skogsekologen vid Cary Institute of Ecosystem Studies som ansvarade för studien. 
De flesta trädslagen växte bättre under de år då det var lite kallare och våtare än det långsiktiga genomsnittet.

Undersökningen omfattade 14 av de vanligaste arterna i området, bland annat av gulbjörk, pappersbjörk, rödek, amerikansk bok, ­sockerlönn, rödlönn och rödgran. 
– Baserat på de här proven så är träden smartare än vi trodde. Men vi vet inte hur de gör det eller om de kan hålla takten med klimat­förändringarna, säger Charles ­Canham. 
Forskarna planerar nu att göra ytterligare undersökningar för att ta reda på varför träden kan anpassa sig så bra, bland annat genom att undersöka trädens gener. Man vill också analysera prover för en ännu längre tidsperiod. 

Text: Mikael Jägerbrand

SKOGEN 4/2019

 

Publicerad:
 • Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

  Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
 • Annons
 • Förlust ”som väntat” för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons