Smarta träd anpassar sig

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
borrprov trädstam
Den amerikanska forskaren Melissa Enright tar ett prov ur en trädstam. Foto: Gerard Dean
FORSKNING. Skogarna är mycket bättre på att anpassa sig till ­klimatförändringar än vad man tidigare har trott. Träden kan vara smartare än vi har anat, enligt amerikanska forskare.

En undersökning av vanliga träd­arter i nordöstra USA visar att samtliga är extremt bra på att anpassa sig till det lokala klimatet. Forskarna gick igenom mer än 23 048 prover som tagits på träd i nio delstater, motsvarande en yta stor lika som Sverige. 

Annons
Annons

Man kollade sedan trädens årsringar och tog fram lokala månatliga väderleksrapporter.  
– Vi kunde sedan se hur indi­viduella träd reagerade på varia­tioner i klimatet under en 40-­års­period. Det finns klara bevis för en genomgripande lokal anpassning, säger Charles Canham som är skogsekologen vid Cary Institute of Ecosystem Studies som ansvarade för studien. 
De flesta trädslagen växte bättre under de år då det var lite kallare och våtare än det långsiktiga genomsnittet.

Undersökningen omfattade 14 av de vanligaste arterna i området, bland annat av gulbjörk, pappersbjörk, rödek, amerikansk bok, ­sockerlönn, rödlönn och rödgran. 
– Baserat på de här proven så är träden smartare än vi trodde. Men vi vet inte hur de gör det eller om de kan hålla takten med klimat­förändringarna, säger Charles ­Canham. 
Forskarna planerar nu att göra ytterligare undersökningar för att ta reda på varför träden kan anpassa sig så bra, bland annat genom att undersöka trädens gener. Man vill också analysera prover för en ännu längre tidsperiod. 

Text: Mikael Jägerbrand

SKOGEN 4/2019

 

Publicerad:
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skos ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons
 • Mellanskog sänker timmerpriser

  Skogsägarföreningen Mellanskog sänker priserna på gran- och talltimmer i flera områden.
 • Thomas Wikström

  På andra sidan bordet

  OMVÄNT. Thomas Wikström har suttit på båda sidor av förhandlingsbordet när skogstjänster ska upphandlas. Det har han nytta av i sitt nya jobb.
 • Annons