Smart kartong har koll på kylning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
PRODUKTUTVECKLING. Historiskt har Stora Enso varit en jätte inom kontors- och tidningspapper, men nu har inriktningen ändrats och företaget satsar allt mer på utveckling av nya förpackningsprodukter.

Snart kommer till exempel förpackningar för särskilt begärliga eller känsliga produkter, som mediciner som kanske dessutom måste förvaras kallt.
– Genom så kallade rfid-taggar (små radio­sändare) är varorna spårbara, men det går också att se om förpackningen har öppnats eller om kylkedjan är bruten, berättar Sverigechefen Per Lyrvall.

Annons
Annons

Andra exempel på krävande omständigheter är transporter i tropikerna. Tung last och hög luft­fuktighet kräver specialförpackningar.
En annan trend handlar om helt automatiserad produktion. Varor som tillverkas och förpackas av robotar blir allt fler. 

Per LyrvallPer LyrvallHäromåret lanserade Stora Ensos pappersbruk i Fors en kartong som är vitare och slätare för att ge underlag för avancerat tryck. Kartongen, Performa Brilliance, har ett mittskikt av björk och är i övrigt gjord av barrmassa. Att blanda olika typer av massa för att få fram vissa egenskaper är ett typiskt exempel på dagens utvecklingsarbete.

Ett ökat tryck på skoglig råvara, således, men råvarubrist är inget som oroar Per Lyrvall.
– Nej, en av utmaningarna är att bibehålla eller förbättra kartongens egenskaper och samtidigt använda mindre råvara. Vi är på god väg, i vissa förpackningar har vi kunnat minska råvarumängden med tio ­procent

Och en sak vill han understryka: Även om förpackningarna tar sju­milakliv in i framtiden råder i stort 
sett samma ordning i skogen och för ­skogs­ägaren.
– Råvaran ska alltid användas till så högkvalitativa ändamål som möjligt. De bästa stockarna ska bli sågtimmer, medan andra kvaliteter och klenare dimensioner blir massaved. 

SKOGEN 1/2017

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons