Smart kartong har koll på kylning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
PRODUKTUTVECKLING. Historiskt har Stora Enso varit en jätte inom kontors- och tidningspapper, men nu har inriktningen ändrats och företaget satsar allt mer på utveckling av nya förpackningsprodukter.

Snart kommer till exempel förpackningar för särskilt begärliga eller känsliga produkter, som mediciner som kanske dessutom måste förvaras kallt.
– Genom så kallade rfid-taggar (små radio­sändare) är varorna spårbara, men det går också att se om förpackningen har öppnats eller om kylkedjan är bruten, berättar Sverigechefen Per Lyrvall.

Annons
Annons

Andra exempel på krävande omständigheter är transporter i tropikerna. Tung last och hög luft­fuktighet kräver specialförpackningar.
En annan trend handlar om helt automatiserad produktion. Varor som tillverkas och förpackas av robotar blir allt fler. 

Per LyrvallPer LyrvallHäromåret lanserade Stora Ensos pappersbruk i Fors en kartong som är vitare och slätare för att ge underlag för avancerat tryck. Kartongen, Performa Brilliance, har ett mittskikt av björk och är i övrigt gjord av barrmassa. Att blanda olika typer av massa för att få fram vissa egenskaper är ett typiskt exempel på dagens utvecklingsarbete.

Ett ökat tryck på skoglig råvara, således, men råvarubrist är inget som oroar Per Lyrvall.
– Nej, en av utmaningarna är att bibehålla eller förbättra kartongens egenskaper och samtidigt använda mindre råvara. Vi är på god väg, i vissa förpackningar har vi kunnat minska råvarumängden med tio ­procent

Och en sak vill han understryka: Även om förpackningarna tar sju­milakliv in i framtiden råder i stort 
sett samma ordning i skogen och för ­skogs­ägaren.
– Råvaran ska alltid användas till så högkvalitativa ändamål som möjligt. De bästa stockarna ska bli sågtimmer, medan andra kvaliteter och klenare dimensioner blir massaved. 

SKOGEN 1/2017

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Annons
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Annons
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Forskningsmedel till skog och naturvård

  Nu finns 18,8 miljoner kronor att söka till forskning och kunskapsspridning om skog och naturvård.
 • Annons