Sluta huka

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Naturskyddsföreningen borde få en kram. Nu lanserar man ett pris för skogsbrukare som gör något bra med sin skog. Även på andra sätt märks föreningens svängning mot ett tydligare bejakande av skogsbruk – säkert i ljuset av klimatfrågan. Vi som är med i Föreningen Skogen, som jobbar konstruktivt för ett bättre skogsbruk, kan glädja oss åt sällskapet.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons
Annons

Samtidigt kommer förstås kritiken att fortsätta mot hyggena och mot att virkesförsörjning formar skogsbruket mer än till exempel folkhälsointresset. Naturskyddsföreningens kampanj med falken som flög över ett hyggesrikt landskap gav många nya medlemmar.
Det slående är att så många skogsbrukare tog illa vid sig av filmen. ”Vi gör så gott vi kan”, kan man sammanfatta det svenska skogsbrukets stukade respons.

Kontrasten hittar jag i en kanadensisk film på Youtube, utgiven av landets delstatsregeringar, industrin och drottningen. Där visas ett liknande kalhygge upp som i Naturskyddsföreningens film, om än ur annan vinkel. ”En vanlig metod, som är rätt för Kanada, är kalhuggning”, proklamerar talarrösten stolt. När tolv minuters reklamfilm är slut vill man resa sig ur soffan och göra vågen. Precis som man vill gå med i Naturskyddsföreningen när man sett deras film.

Båda filmerna gör skogsbruket till en fråga om retorik, dramaturgi och lek med siffror, lek med känslor. Som en Trump eller Putin säljer de ogenerat sin halvsanna version av verkligheten, framför allt till dem som inte har någon djupare inblick.
Och jag får medge att jag gillar det lite grand. Bättre än att huka. Jag brukar fråga skogsbrukare vad som är bra med att köpa en FSC-märkt produkt.
– Jo, eh, skogsbruket tar både ekonomisk, social och miljömässig hänsyn. Man har tredjepartcertifiering. Och chain of custody …
Hmm. En MSC:are fick samma fråga.
– Om du äter MSC-märkt fisk så slipper delfiner fastna i näten, haven blir inte överfiskade och småfiskarna får simma vidare.
Vem av de två var stolt över sin näring?

I det här numret (SKOGEN 3/2106), som i alla andra, skriver vi om ämnen som avverkningsplanering, dikning och naturvård. Men kan jag vara stolt över det jag gör – eller borde jag vårda skogen bättre? Alla borde välja väg, och sedan sträcka på sig. Att huka när skogsbruket debatteras är inte en gyllene medelväg.

SKOGEN 3/2016


 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons