Släpp fram kärleken

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
I sommar, till semestern, måste dom dö. Min far och hans två systrar. De har blivit gamla, börjat ruttna lite inuti – och står för nära huset. Det handlar alltså inte rent konkret om mina släktingar, utan deras avatarer, deras livsträd.

Bengt EkDen förra och förrförra generationen brukade skoja om att de tre björkarna symboliserade syskonen. Att träden verkligen planterades som livsträd vid deras födelse tror jag inte, de är nog lite för unga. Men när de växte sig oroväckande stora gick det förstås inte att ta livet av dem, träden alltså. Först nu går det, när de inte längre har kvar sina mänskliga följeslagare genom livet.

Annons
Annons

Men det blir lite sorgligt att ta ner dem. Den tanken slår mig medan vi på redaktionen håller på och snickrar med bilder och  texter om folk som avverkar träd: Anneli som utsynar en gallring, Eric som nu ska bli virkesköpare och Rickard som kör skotare med kranspetsstyrning. Tanken slog mig när det också blev en liten text om en bok, Tusen tankar om träd. Där presenteras hundra människors tusen tankar om något eller några speciella träd. Många träd är unika, det går verkligen att älska ett träd samtidigt.

Kan en skogsbrukare som beställer en avverkning av två tusen stora träd samtidigt älska träd? Självklart, lika självklart som att en bonde kan älska sina slaktdjur. Och ha husdjur som familjemedlemmar. Om alla svenskar har minst ett kärt träd finns det alltså många miljoner.

Det här kan tyckas som triviala funderingar i en tidning som tar upp betydligt konkretare saker, som hur man väljer ATV, om de skogliga "beredskapsjobben" leder till arbete eller höstens priskaos på virkesmarknaden. Men i själva verket gör vi skogsfolk ett allvarligt misstag om vi nonchalerar vår kärlek till träden och skogen. Ett misstag av flera skäl.

Ett misstag därför att mycket av miljödebatten drivs av kärlek till träden. En kärlek vi både behöver förstå och visa att vi delar. Vi kan visa hur man kan både odla skog och älska träd.
Ett misstag för att kärleken till träd kan kanaliseras. "De här  träden sparar jag därför att ..." Ge ett träd en historia och det uppstår ljuv musik.

Att blunda för kärleken till träden är också ett misstag för att  det är känslorna för naturen som gör oss till goda natur- och kulturmiljövårdare. Inte skogsvårdslagens § 30.
Och dessutom blir det roligare att vara i skogen om det står ett träd här och där som man har en särskild relation till.

Nästa gång du är ute och planerar en avverkning: Krama ett träd! Det är inte förbehållet trädkramare.

SKOGEN 2/2014

 

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons