Släpp fram kärleken

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
I sommar, till semestern, måste dom dö. Min far och hans två systrar. De har blivit gamla, börjat ruttna lite inuti – och står för nära huset. Det handlar alltså inte rent konkret om mina släktingar, utan deras avatarer, deras livsträd.

Bengt EkDen förra och förrförra generationen brukade skoja om att de tre björkarna symboliserade syskonen. Att träden verkligen planterades som livsträd vid deras födelse tror jag inte, de är nog lite för unga. Men när de växte sig oroväckande stora gick det förstås inte att ta livet av dem, träden alltså. Först nu går det, när de inte längre har kvar sina mänskliga följeslagare genom livet.

Annons
Annons

Men det blir lite sorgligt att ta ner dem. Den tanken slår mig medan vi på redaktionen håller på och snickrar med bilder och  texter om folk som avverkar träd: Anneli som utsynar en gallring, Eric som nu ska bli virkesköpare och Rickard som kör skotare med kranspetsstyrning. Tanken slog mig när det också blev en liten text om en bok, Tusen tankar om träd. Där presenteras hundra människors tusen tankar om något eller några speciella träd. Många träd är unika, det går verkligen att älska ett träd samtidigt.

Kan en skogsbrukare som beställer en avverkning av två tusen stora träd samtidigt älska träd? Självklart, lika självklart som att en bonde kan älska sina slaktdjur. Och ha husdjur som familjemedlemmar. Om alla svenskar har minst ett kärt träd finns det alltså många miljoner.

Det här kan tyckas som triviala funderingar i en tidning som tar upp betydligt konkretare saker, som hur man väljer ATV, om de skogliga "beredskapsjobben" leder till arbete eller höstens priskaos på virkesmarknaden. Men i själva verket gör vi skogsfolk ett allvarligt misstag om vi nonchalerar vår kärlek till träden och skogen. Ett misstag av flera skäl.

Ett misstag därför att mycket av miljödebatten drivs av kärlek till träden. En kärlek vi både behöver förstå och visa att vi delar. Vi kan visa hur man kan både odla skog och älska träd.
Ett misstag för att kärleken till träd kan kanaliseras. "De här  träden sparar jag därför att ..." Ge ett träd en historia och det uppstår ljuv musik.

Att blunda för kärleken till träden är också ett misstag för att  det är känslorna för naturen som gör oss till goda natur- och kulturmiljövårdare. Inte skogsvårdslagens § 30.
Och dessutom blir det roligare att vara i skogen om det står ett träd här och där som man har en särskild relation till.

Nästa gång du är ute och planerar en avverkning: Krama ett träd! Det är inte förbehållet trädkramare.

SKOGEN 2/2014

 

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons